Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. juli 2003 kl 16.25 Norske filmminner: Kvinnene

Kvinnefellesskap

To kvinner med svært ulik bakgrunn og livserfaring havner på samme sykehusrom. Det blir starten på et nært vennskap.

Den eldste har operert bort livmoren. Den yngste har født et dødt barn. I sine sykesenger prisgis de ensomheten og seg selv. Det som har hendt må få verke ut av kroppen, finne sin forklaring i de liv de har levd - i barndom, ekteskap, jobb og omgivelser - for at ikke angsten også i fremtiden skal få styre deres liv.

Men innsikten kommer sjelden med én gang for mennesker som har lært å frykte livet. Angsten kan virke for skremmende til å kunne forstås. Derfor svikter de hverandre, igjen og igjen. Til tross for at de ikke vil det, og til tross for den nærhet de føler. For jo nærmere de kommer hverandre, jo tydeligere blir ulikhetene dem imellom. Og jo klarere ulikhetene trer fram, jo større blir betydningen for tilhørigheten i samfunnet. Og jo viktigere tilhørigheten i samfunnet blir, jo større blir kravene på å gjennomskue alle falske forsvar - for å bevare nærheten til hverandre.

Da den eneste utveien til slutt synes å være å skille lag, driver imidlertid kroppens egen logikk fram et sammenbrudd av alt forsvar.

Bente Børsum og Anna Godenius spiller de to kvinnene.

"Kvinnene" bygger på et originalmanus av Per Blom, og er fotografert av Odd Geir Sæther. Filmen er produsert av Lasse Glomm.

Norsk spillefilme fra 1979
Regi: Per Blom
Med Bente Børsum, Anna Godenius, Ivar Nørve og Kaare Kroppan
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53