Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 4. januar 2002 kl 21.10 Niern: Du ler

Menneskelig dårskap

Felice (Antonio Albanese) møter korpiken Nora (Sabrina Ferilli)
Felice (Antonio Albanese) møter korpiken Nora (Sabrina Ferilli)
Niern byr i kveld på to italienske fortellinger, ”Felice” og ”To kidnappinger”. Filmen er basert på noveller av Luigi Pirandello, og introduserer oss for to lunefulle sider ved tilværelsen.

Første fortelling, ”Felice”, tar oss med til 1930-årenes Roma. Her lever Felice, en mollstemt eks-baryton ved Teatro dell’Opera, hvor han etter et hjerteattakk er henvist til bokføring i stedet for et stjerneliv på scenen.

Felice blir et hjelpeløst offer for sine drømmer. Han ler og ler, ustoppelig og lykkelig, i søvne.
Hvorfor? Hans unge, vakre hustru Marika er ikke i tvil. Han drømmer om kvinner. Felice bedyrer sin uskyld, men til liten nytte.

I halvt surrealistiske sekvenser blir vi vitne til hvordan Felice får latterkrampe av noe mindre uskyldig: Synet av hvordan operadirektøren og hans to assistenter gjør narr av hans forkrøplede kollega Tobia. Humoren er like hjertelig og ubetalelig som den er ondsinnet.

Drømmer han – eller skjer dette i våken tilstand? Enhver narrestrek har en dyster bakside, og konsekvensene blir uopprettelige. Tobia vil ikke lenger finne seg i sine plageånder. Dette får Felice til å ta en dramatisk beslutning.

To kidnappinger
I andre fortelling, ”To kidnappinger”, får vi se en annen og like lunefull side av tilværelsen som når naturen gjør oss et pek: Menneskelig dårskap med alvorlige konsekvenser, malt på et lerret som strekker seg over hundre år.

Vi befinner oss i våre dagers Palermo, og møter gutten Vincenzo som er kidnappet. Han holdes fanget av mafiaen som en sikkerhet for at faren, som er arrestert, ikke skal angi sine venner. Vincenzo og fangevokteren hans er på et forlatt hotell ved foten av fjellet Ballaró, og Vincenzo får høre historien som utspant seg på Ballaró for hundre år siden:

Tre fattige og desperate brødre kidnapper den gamle Dr. Ballaró for å få løsepenger. Doktoren kan fortelle dem at familien hans er glad for å bli kvitt ham, og at de aldri vil betale for hans frihet. Brødrene blir låst i et vedvarende dilemma. De kan verken drepe ham eller la ham gå. Faren deres pålegger dem å holde doktoren fanget til han dør, og underlige bånd knyttes mellom offer og forbrytere.

Italiensk spillefilm fra 1998
Regi: Paolo og Vittorio Taviani
Originaltittel: ”Tu Ridi”
I rollene: Antonio Albanese, Sabrina Ferilli, Luca Zingaretti, Giuseppe Cederna, Turi Ferro, Lello Arena og Steve Spedicato
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Felice (Antonio Albanese) møter korpiken Nora (Sabrina Ferilli)