Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 6. oktober 2006 kl 19.30 Norge rundt

Norge rundt feirer 30 år

Like hellig i Norge som kua i India og fortsatt utrolig populært. Caroline Bækkelund Hauge og Tom Erik Sørensen leder sendinga når Norge rundt feirer 30 års jubileum med utvidet jubileumssending. (Foto: Scanpix/Marit Hommedal)
Like hellig i Norge som kua i India og fortsatt utrolig populært. Caroline Bækkelund Hauge og Tom Erik Sørensen leder sendinga når Norge rundt feirer 30 års jubileum med utvidet jubileumssending. (Foto: Scanpix/Marit Hommedal)
Norge rundt feirer seg selv med utvidet jubileumssending fredag kveld. Gjennom 30 år har det populære tv-programmet speilet Norge og brakt hverdagshistorier om folk og dyr. Når jubileet skal markeres, slås det naturlig nok på stortromma.

Sendetiden er utvidet med en hel time denne kvelden. Det blir gjensyn med en lang rekke Norge rundt-klassikere fra alle de 30 årene, og seere fra det ganske land hjelper Caroline Bækkelund Hauge og Tom Erik Sørensen med å lede jubileumssendinga.

Redaksjonsleder Elin Helgheim lover gjensyn både med treskjærere, ville og tamme dyr og mange av de andre historiene om det litt uvanlige i hverdagen som har klistret så utrolig mange til tv-skjermen gjennom alle de åra Norge rundt har vært på lufta.

Livet snudd opp ned
I jubileumssendinga fredag kveld får vi også se hvordan har gått med noen av dem som har stilt opp i Norge rundt.

– Å plutselig komme på TV for et så stort publikum har jo snudd opp ned på livet til en god del. For eksempel visste ikke han som lagde så flotte lekebiler at han måtte jobbe på spreng i to år etter at vi var på besøk for å komme à jour med alle bestillingene som strømmet på, forteller Helgheim.

I forkant av jubileumssendingen stilte Norge rundt seg opp med TV-team både i Vadsø, Karasjok, Harstad, Bodø, Stjørdal, Molde, Førde, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Skien, Elverum, Fagernes, Oslo og Fredrikstad for å la alle med en programleder i magen selv få prøve seg foran kamera.

Flere hundre benyttet anledningen, og mange av dem får vi se som Caroline Bækkelund Hauge og Tom Erik Sørensen gode hjelpere til å lede jubileumssendinga.

Over 1200 sendinger
Over 1200 Norge rundt-sendinger har gått på lufta siden Arnt Ryvold ledet den første sendinga 2. oktober 1976. Programlederjobben har hele tiden gått på omgang blant NRKs distriktskontorer, og nær 170 NRK-medarbeidere har vært innom programlederjobben siden starten i 1976.

I løpet av de 30 årene har programmet nærmest blitt like hellig i Norge som kua i India. Forsøk på å endre sendedag og sendetidspunkt har blitt møtt med massive protester. I en helt annen tv-virkelighet enn ved starten i 1976 er også seeroppslutningen fortsatt formidabel. De siste tre årene har i snitt 700 000 fulgt Norge rundt.

Redaksjonsleder Elin Helgheim mener Norge Rundt vil bli å se på fjernsynsskjermen i lang tid framover.

– Mange har spådd vår død opp gjennom årene. Nå har den praten stort sett stilnet. Så lenge vi med godt fjernsynshåndverk klarer å fortelle gode historier, så klarer vi også å samle folk foran tv-skjermen, sier Elin Helgheim.

Egenprodusert magasinprogram fra Program Riks, Bergen (2006)
Programledere: Tom Erik Sørensen og Caroline B. Hauge
Prosjektleder: Tom Arne Moe
Redaksjonsleder Elin Helgheim, tlf 911 24 190
Pressekontakt: Jon-Annar Fordal, tlf 73 88 16 62/90 71 63 05