Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. oktober 2004 kl 19.30 Puls

Selvtesting

Anbjørg Sætre Håtun ser nærmere på selvtestere i kveldens Puls. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Anbjørg Sætre Håtun ser nærmere på selvtestere i kveldens Puls. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Graviditetstester som man selv kan foreta hjemme, har de fleste hørt om. Men nå er det mulig å sjekke seg slev for langt mer enn svangerskap, og markedet for slike selvtestere vokser stadig.

Infertilitet, blodtrykk, klamydia, urinveisinfeksjon og bakterier er noe av det du selv kan sjekke, men også alvorlige sykdommer som hiv og ulike krefttyper skal vi kunne undersøke selv – i teorien.

Kontroversielle tester
For hvor mye kan man egentlig stole på slike tester? I likhet med den velkjente graviditetstesten kan en slik egendiagnostisering aldri bli 100 % pålitelig, og skal man være helt sikker, må man uansett besøke legen. Er det riktig at man alene i sitt eget hjem får vite at man med stor sannsynlighet har en potensielt dødelig sykdom?

Puls ser nærmere på det økende tilbudet på apotekene og på internett og på de etiske problemstillingene som oppstår når man kan forsøke å være sin egen lege. Bør det ikke være en slags kontroll over hva slags tester som er ute på markedet?

Finn Skårderud svarer
Psykiater Finn Skårderud er på plass i studio for å svare på seernes spørsmål om mental helse. Etter selve fjernsynsprogrammet fortsetter han og Anbjørg Sætre Håtun å svare seerne gjennom en halvtimes direktesending på Puls’ nettsider.

Om Puls
Anbjørg Sætre Håtun er klar med en ny runde med helsemagasinet Puls. I tillegg til nyheter, forbruker- og livsstilsaker kan seerne i høst få svar på spørsmål av redaksjonens eget ekspertpanel, både på nett og i selve sendingen.

Ekspertene er Fedon Lindberg (kosthold og helse), Siri Aabel (alternativ behandling), Jørgen Skavlan (allmenn medisin), John Nikolaisen (sex og samliv), Jorunn Sundgot-Borgen (kropp og trening) og Finn Skårderud (psykisk helse).

Sendes også i nett-tv.

Egenprodusert helsemagasin fra NRK Fakta
Prosjektleder: Marie Sjo
Programleder: Anbjørg Sætre Håtun
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252