Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 27. mars 2006 kl 22.20 Ansikt til ansikt: Wenche Foss

Giveren

Morten Krogvold har fotografert Wenche Foss. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold har fotografert Wenche Foss. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold har møtt Wenche Foss på Nationaltheatret i Oslo. Dette er foreløpig siste program i portrettserien Ansikt til ansikt.

Wenche Foss liker ikke natten når alle tankene kommer. Hun gruer seg for hvordan hun skal bli borte. Hun vil nemlig ikke være til bry, hun vil være den som gir! – Jeg er nok ikke så flink til å ta i mot, innrømmer hun.

Ønsker å hjelpe
Sammen med Morten Krogvold snakker hun om sitt liv, om suksessen på scenen og kampene hun har måttet kjempe privat. Hun synes årene mellom 40 og 60 var de "skjønneste årene", til tross for at det var i denne perioden hun opplevde å bli kreftsyk. Hun opplevde også å miste sitt andre barn, Tommeliten, da han var bare fem år gammel. Han hadde Downs syndrom. Siden har Wenche Foss kjempet for toleranse og likhet.

- Jeg tror det var meningen at jeg fikk Tommeliten, og jeg tror det var meningen at jeg fikk kreft også. Man måtte ikke bruke det ordet da. Fikk du kreft var du død.

Men kreften la ikke en demper på livskvaliteten. – Det var berikende, jeg døde jo ikke. Og jeg kunne være til hjelp for så mange mennesker.

Mye i mediene
Men å være "hele Norges Wenche Foss" har også ikke vært like greit alltid. Hun har aldri blitt lei av seg selv, men av mediefenomenet "Wenche Foss". – Det var en tid hvor de sa "hun er så pr-kåt at hun sier hun har fått kreft". Den var ganske sterk. Og "må De alltid ha et glass i hånden De da, Wenche Foss".

Om serien
Det klart for en ny runde med personlige møter mellom fotografen Morten Krogvold og flere av våre mest kjente og kjære kulturpersonligheter. Denne gangen skal også en politiker, en svenske og helt orkester foran hans kameralinse.

Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer. Han er kjent for å få både kongelige og andre til å la nye sider av seg selv komme til uttrykk i bildene. I "Ansikt til ansikt" tar han dette et skritt videre og lar foto-objektene åpne seg foran tv-kameraene på en helt unik måte. Hans metode er samtalen, i jakt på en indre motor og engasjementet hos sine objekter. Så trykker han på avløserknappen og øyeblikket "fryses". Resultatet blir et flersidig portrett, både gjennom samtale og fotografi.

Gjennom vinteren og våren møter vi Odd Børretzen, Åse Kleveland, Thorvald Stoltenberg, Ingrid Lorentzen, Jan Jönson, Kari Bremnes, Brazz Bros og Wenche Foss.

Tidligere serier med "Ansikt til Ansikt" gikk høsten 2003 og vinteren 2004.

Innkjøpt portrettserie i åtte deler (2005)
Produsert av Fabelaktiv AS
Produsent: Terje Nilsen
Regi: Ninja Benneche
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252