Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 16. mars 2009 kl 19.30 Berulfsens fargerike: Bli lys!

Fargerike historier

Torkjell Berulfsen er tilbake med en ny serie om farger. Legg for øvrig merke til skjerfet! (Foto: Rolf Larsen, NRK)
Torkjell Berulfsen er tilbake med en ny serie om farger. Legg for øvrig merke til skjerfet! (Foto: Rolf Larsen, NRK)
Gjennom åtte program tar Torkjell Berulfsen oss med på en reise over nær sagt hele verden. På veien dveler han ved fargenes betydning og historie.

- Hvis jeg ikke hadde vært programsekretær, ville jeg ha vært påfugl. Skarpe, rene og klare farger er for meg en daglig fryd og juletrefest. Det er en klisjé, men det er en grunn til at farger sette farge på tilværelsen, sier Torkjell Berulfsen.

Han poengterer at fargene ikke bare oppildner, begeistrer, kiler og beroliger, men også nedstemmer, demper og kan "med sin visuelle stofflighet være
kompensasjon for så mye annet i hverdagslivets fordystrende monotoni".

- Da Vårherre på sitt gammeltestamentlige og litt sjefete vis sa: "bli lys" så ble det ikke bare lys; det ble millioner av farger som krydrer vår omgang med alt og alle. Jeg synes han tok en fornuftig avgjørelse. Han var flink, sier Berulfsen.

Farge og følelse
Språket vårt er fullt av uttrykk som knytter farger til følelser og egenskaper.
For hvem har vel ikke sett rødt, hatt planer i det blå, vært grønn av misunnelse eller en sjelden gang tydd til en hvit løgn?

Vi omgås farger daglig, og fra vi er nyfødt er farger noe som tiltrekker oss og krever vår oppmerksomhet. Alle har et personlig forhold til farger, som også kommuniserer ulike sinnsstemninger. Rødt er varmt, temperamentsfull og med stoppeffekt, mens grønt gjerne blir beskrevet som en harmonisk og rolig farge. Blå viser til uskyld og konservatisme, mens purpur tidligere var forbeholdt de geistlige.

Fargene setter også sitt preg på høytidene og er yndet som beskrivelser i uttrykk som "en rød tråd", "grå eminens" og "svarte penger". Men hva er opprinnelsen til slike uttrykk?

Et vell av farger
I sin nye serie tar Berulfsen oss med på en reise til Sør-Amerika, store deler av Europa, Asia og Afrika på jakt etter ulike fargeaspekter. I hvert program tar han for seg en og en farge i rekkefølgen blå, rød, brunt/oransje, gul, purpur, grønn og hvit/sort.

I programmene møter vi også Angela Wright som er britisk fargeekspert. Wright har lang erfaring i å kommunisere med farger og sto blant annet bak bensinstasjonen Shells verdensomspennende nye profil.

I kveld snakker Berulfsen om farger generelt og om hvordan lyset påvirker oss og fargene.

Innkjøpt dokumentarserie (2006)
Produsert av: Nordisk Film AS
Regi: Pål Sommer-Erichsen
Programleder: Torkjell Berulfsen
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no