Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. februar 2004 kl 20.30 Livet er Svalbard

Besøk i Pyramiden

Lisa Strøm tar med turister på hundekjøring til en spektakulær isgrotte (Foto: Theodor Kristensen).
Lisa Strøm tar med turister på hundekjøring til en spektakulær isgrotte (Foto: Theodor Kristensen).
Da Sovjetunionen eksisterte, var bebyggelsen i Pyramiden, midt mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund, landets stolthet på Spitsbergen. Utover på 1990-tallet ble virksomheten drastisk redusert, og i 1998 var det helt slutt. Byen ble øde og forlatt. I kveldens episode blir vi med radiooffiseren på et russisk skip når han besøker spøkelsesbyen.

Pyramiden ligger nå som et monument over falmet storhet. Byen er helt forlatt, men bygningene og en god del av inventaret gjenstår. Gennadij Malinin, populært kalt "Sparks", er radiooffiser på det russiske skipet "Viktor Buinitsky" som ligger innefrosset i Tempelfjorden. Han besøker Pyramiden, og ønsket er å finne biblioteket for å se om han kan ta med noe litteratur tilbake til mannskapet på båten. For "Sparks" blir det et følelsesladet møte med den livløse byen

Ny-Ålesund
Ny-Ålesund er Svalbards siste utpost mot nord. Her finnes det 35 fastboende, for det meste forskere som studerer globale klimaendringer. Vi møter Arne O. Bergsdal, som er "kokken med verdens beste kjøkkenutsikt", i følge ham selv.

Ny-Ålesund har et unikt luftmålingssenter på Zeppeliner-fjellet. Ny-Ålesund er også åstedet for den tragiske Kings Bay-ulykken i november 1962, der 11 gruvearbeidere mistet livet. Kings Bay-direktør Monica Kristensen Solås forteller mer om gruvearbeiderhistorien.

Isgrotte-besøk
Danske Jens Abild driver hundegård og tilbyr forskjellige hundeturer. Nå skal assistentene Lisa Strøm og Stine Rybråten ta med seg de første turistene ut til en isgrotte. Det blir en spektakulær opplevelse for de imponerte turistene.

Om serien
I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant annet en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)