Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. mai 2006 kl 20.50 Herskapelig

Herskapelig på Krokskogen

Niels Astrup og Ingeborg Lucie Solberg Astrup foran hovedbygningen på Toresplassen (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Niels Astrup og Ingeborg Lucie Solberg Astrup foran hovedbygningen på Toresplassen (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Søndagene fremover blir det gjensyn med en rekke "Herskapelig"-programmer fra 2004. Fremover våren og sommeren tar Toppen Bech oss med til vakre storgårder og hager, og først ut er Toresplassen utenfor Oslo.

Toresplassen ligger midt inne i det store skogområdet som omgir Oslo, fem kilometer fra Sollihøgda. Rett i løypa som hundrevis av hovedstadens skiløpere frekventerer hver eneste helg i vintersesongen.

Inn i skattkammeret
-Vær velkommen, sier Ingeborg Lucie Solberg Astrup og Nils Astrup, og inviterer hele Norge inn i sitt skattkammer. Nils er tippoldebarn av hoffjegermester Thomas Fearnley som kom gående inn mot Toresplassvannet en vakker dag i 1870.

Hoffjegermesteren ble så betatt at han kjøpte skog-, jakt- og fiskerett for 80 spesidaler. Den samme hoffjegermester var imidlertid ikke bare en fremgangsrik forretningsmann og skipsreder, men også pasjonert kunst- og antikvitetssamler, hvilket har medført at Nils, Ingeborg og de to barna i dag bor i et levende museum. Naturligvis har maleriene av hoffjegermesterens far, Thomas Fearnley, en sentral plass.

Kongelige gjester
Det herskapelige, mondene livet skulle fargelegge Toresplassen opp gjennom tidene. Her søkte man landlivets gleder med jakt og fiske om sommeren og skisport om vinteren.

Den eksklusive skiklubben Fram så dagens lys her inne på Krokskogen, de fornemste motorkjøretøyer, i dag kalles de veteranbiler, støvet ned langs veiene innover skogen, og kongelige gjester var hverdagslig kost.
.
Om serien
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som cicerone åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.

Programmet er sendt tidligere


NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt Hilde Ljøen, 23 04 72 36