Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. juli 2005 kl 19.30 Grønn glede

Begynn med stauder!

Hagen hos Marit Haugen i Våle. (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Hagen hos Marit Haugen i Våle. (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Skal du begynne fra bunnen av med å bygge opp en hage, så er det veldig lurt å begynne med stauder. Disse hagens slitere finnes i tusener av varianter, og er egnet til enhver tomt og ethvert klima. Noen trenger knapt nok jord. Programleder Mette Stensholt Schau og gartner Dag Arneson har som vanlig gode tips å komme med.

Hos Marit Haugen i Våle var hageinteressen så sterk at tomten ble beplantet lenge før huset ble påbegynt, på toppen av en steinrøys. Steinrøysa er nå et fargespill i alle varianter fra tidlig vår til langt ut på høsten.

Da Grønn glede stakk innom, var hagen i en mellomfase. Vårblomstene hadde takket for seg, og de virkelige sommerskjønnhetene lå fortsatt på vent. Men har du noe sånt som tusen stauder, ja så er det alltid noe på gang. Lewisene er en av spesialitetene i Marits hage. Hun har samlet siden 1987, og den litt sårbare planten klarer seg bra i den tørre lia. Den er nemlig svært lite glad i å stå med vann på beina.

Irisen var også på det vakreste da Mette og Dag var innom. I farger fra snøhvitt til nesten sort, er de høyreiste blomstene et betydelig innslag i denne fargeklatten av en hage.

Reportasjen kommer fra Kyrkjebø i Sogn og Fjordane. Der har Ingvald Austerheim samlet rhododendron. Han har hentet dem inn fra utlandet, og laget seg et lite eldorado i skogen. Med fjorden og fjellene som bakgrunn er det virkelig litt av et syn.

I serien om urter forteller Anne på Auen hvordan vi kan ta vare på de urtene vi har høstet. Hun viser oss både den enkle og den mer avanserte måten.

Om serien
For fjerde år på rad er programleder Mette Stensholt Schau og gartner Dag Arneson klare med nye grønne gleder – og forhåpentligvis fortsatt grønne fingre. Denne gangen blir det også en serie om urter, og NRKs distriktskontorer bidrar med innslag i hvert program.

På nettsiden www.nrk.no/hage blir det fortløpende lagt ut bilder, lyd og klipp fra tv. Fra sidene er det også mulig å spørre fagpersoner om hjelp.

Egenprodusert hageserie fra Ut i naturen-redaksjonen, Program riks, Hordaland
Programleder: Mette Stensholt Schau, tlf: 41 10 51 45
Prosjektleder: Jan Ingar Hansen, tlf: 97 51 06 32
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78