Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. september 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

En stinkende nabo

Programleder Kari Toft på Svalbard. (Foto: Jørn Nordli, NRK)
Programleder Kari Toft på Svalbard. (Foto: Jørn Nordli, NRK)
Ut i naturen-medarbeiderne skulle til et øde overnattingssted helt vest på Svalbard. Men allerede før de kunne legge til, skjønte de at de ikke kom til å være alene. Det kjente de på lukta. Hvalross har nemlig en kraftig kroppslukt og mye kropp.

De la til med den åpne båten på sandodden på Prins Karls Forland – og der, bare 50 meter fra den lille hytta de skulle tilbringe de neste nettene i, lå det en gjeng med store fortenner og et svært avslappet syn på livet.

Opptak til BBC-serie
Det var fotograf Jørn Nordli og programleder Kari Toft som tok turen til Forlandet i sommer sammen med naturfotograf og kjentmann Jason Roberts. De skulle lage et innslag om en av Roberts’ mange opplevelser i øygruppa.

Foto: Jørn Nordli, NRK
Foto: Jørn Nordli, NRK
Denne australieren har bodd på Svalbard i en årrekke, og kjenner naturen her bedre enn de fleste. Det var derfor naturlig for BBC å henvende seg til Roberts da de ville ha noen helt spesielle opptak til den fantastiske naturserien "Planeten vår" (Planet Earth), som nå sendes i NRK.

Det var nemlig Roberts som fikk oppdraget med å skaffe til veie opptak av en isbjørnbinne som kommer ut av hiet med to unger. Et slikt opptak koster både tid og penger. For ikke å snakke om mange timer i iskald vind og med langt flere isbjørner tuslende rundt seg både natt og dag. Jason Roberts forteller til Ut i naturen hvordan de spesielle isbjørnbildene ble tatt.

Morsomme seervideoer
Mer enn halvparten av Svalbard er dekket av isbreer, men også på fastlandet finner vi is sommerstid. Ut i naturen viser deg den blå isen på Briskedalsbreen, og vi følger et dumdristig boligprosjekt midt i Oslo.

I tillegg blir det som vanlig underholdende videoopptak fra norsk natur og dyreliv gjort av Ut i naturens seere. Premien i årets seervideokonkurranse er en reise for to til nettopp det magiske Svalbard.

Egenprodusert program fra Naturredaksjonen, NRK Program riks, Bergen
Programleder: Kari Toft, tlf: 91 13 88 81
Redaktør: Terje DaleTerje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside