Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 19. november 2001 kl 22.30 Vagn på New Zealand

Vagn Olsen på nye eventyr

I den gamle gullgraverbyen Waiuta bor bare ett menneske, danskfødte Børge Pedersen (t.h.). Han får besøk av Vagn Olsen som er på rundtur i New Zealand. (Foto: DR)
I den gamle gullgraverbyen Waiuta bor bare ett menneske, danskfødte Børge Pedersen (t.h.). Han får besøk av Vagn Olsen som er på rundtur i New Zealand. (Foto: DR)
Danske Vagn Olsen er på reisefot igjen, og denne gangen følger vi ham på rundtur i det vakre og grønne New Zealand. Vi blir kjent med den ville naturen og landets innbyggerne, et uhøytidelig folk som tar imot sine gjester med åpne armer og naturlig og vennlig nysgjerrighet.

NRK har tidligere fulgt Vagn Olsen på oppdagelsesferd i den arabiske verden og i båt på kanalene i Europa. Denne gangen farter den reiselystne dansken rundt i en gammel skranglekasse av en bil han har kjøpt gjennom internett for 6000 kroner. I løpet av serien besøker han Auckland, Bay of Islands, Gisborne, Dannevirke (som ble grunnlagt i 1870-årene av dansker, nordmenn og svensker), Nelson, Marlborough, Kaikoura, Vestkysten på Sydøya, Otago og Queenstown.

Stort land, få mennesker
New Zealand er på størrelse med Storbritannia og har et innbyggertall på 3,5 millioner. Det er med andre ord god plass til storslått og vill natur, og den inviterer til mangeartede opplevelser. I løpet av de åtte programmene skal vi blant annet jakte på villsvin med pil og bue, svømme med delfiner, grave gull og hoppe i strikk fra 130 meters høyde.

Nei takk til velferd
Som i de tidligere seriene unngår Vagn politikere, kulturelle eksperter og berømte stjerner, og oppsøker heller hverdagsmenneskene. Inntil 1983 levde New Zealands folk, som selv kaller seg kiwiene, i en velferdsstat med utbredt sikkerhetsnett og massive støtteordninger, blant annet til landbruket som er landets viktigste inntektskilde. Men landet var truet av konkurs, og myndighetene bestemte seg for å skrenke inn på de økonomiske godene. I løpet av bare tre måneder forsvant alle støtteordningene fra landbruket.

Man skulle tro at dette ville være dødsstøtet for de ”bortskjemte” kiwiene, men selv om det har vært hardt for mange, later folk til å være fornøyd. Deres avslappede holdning til den nye situasjonen er noe Vagn Olsen får oppleve under hele turen.

Første program
Vagn starter sin reise på Vestkysten, i Auckland, hvor en nyinnkjøpt bil venter ham. Han setter kursen mot den gamle gullgraverbyen Waiuta hvor det i dag bor bare ett menneske. Han heter Børge Pedersen, men folk i traktene rundt ham John The Dane. Pedersen er nemlig født i Danmark.

Vagn møter også gullgraver Warren Burrows, som viser frem resultatet etter en lang dags jobbing.

Dansk produksjon
Originaltittel: Vagn hos Kiwierne
Programleder og reiseleder: Vagn Olsen
Kontaktperson innkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilder
1. I den gamle gullgraverbyen Waiuta bor bare ett menneske, danskfødte Børge Pedersen (t.h.). Han får besøk av Vagn Olsen som er på rundtur i New Zealand. (Foto: DR)

2. Børge Pedersen kalles John The Dane, fordi han er født i Danmark. (Foto: DR)

3. Gullgraveren Warren Burrows (t.v.) viser Vagn dagens ”fangst”. (Foto: DR)