Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. mai 2003 kl 23.20 Migrapolis

Konvertitter

Jon Arne Moen studerte jødedommen i ti år før han konverterte (Foto: NRK)
Jon Arne Moen studerte jødedommen i ti år før han konverterte (Foto: NRK)
Sterke opplevelser kan bli vendepunkter i livet. For noen innebærer vendepunktet et nytt livssyn. De begynner å tro eller de velger en annen religion enn den de vokste opp med. De blir konvertitter.

Sykdom, død eller eksistensiell nysgjerrighet – det var forskjellige grunner til at Jon Arne, Trond og Paul konverterte, og de kom til helt forskjellig resultat: Jon Arne ble jøde, Trond Ali muslim og Paul ble kristen.

Jøde
Jon Arne Moen studerte jødedommen i over ti år før han tok skrittet fullt ut og konverterte. Han ville bruke lang tid på et så alvorlig valg – blant annet av hensyn til sin egen kristne familie. Selv er han adoptert, og det at hans biologiske far var tysk jøde, var det som pirret nysgjerrigheten i første omgang. Men det gjorde ham ikke automatisk til jøde selv – i jødedommen er det avgjørende om mor er jøde, fars bakgrunn er ikke så viktig.

I dag følger Jon Arne de jødiske levereglene strengt og er svært tilfreds med sitt nye liv.

Muslim
For lenge siden het Trond Ali Linstad bare Trond til fornavn og var marxist-leninist. Det var som lege blant palestinere at han fattet interesse for islam. Etter flere års studier av Koranen valgte han å bli muslim.

I dag er han lege på Grønland i Oslo og en viktig drivkraft blant muslimer på denne kanten av byen. Han har tatt initiativ til muslimsk barnehage, grunnskole og videregående skoletilbud blant annet. Selv synes han skiftet av livssyn har vært en naturlig modningsprosess og ikke et dramatisk brudd med gamle idealer.

Kristen
Som voksen tok han navnet Paul etter apostelen Paulus. I dag driver Paul Johansen misjon blant arabere gjennom pinsebevegelsen og bor i Norge. Men han vokste opp i en muslimsk familie i Egypt. Som ung var han søkende, gikk i moskeen regelmessig og ba til Allah fem ganger om dagen uten å føle at han fikk svar.

Vendepunktet kom da noen kristne venner ba for en syk onkel. Paul ble frelst og konverterte. Men det kostet ham dyrt. Han ble trakassert og forfulgt av sine egen familie. I sju år var han flyktning i sitt eget land.


Flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen, NRK
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83