Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 14. desember 2002 kl 22.30 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Det store hvite

Ousland krysser Arktis

Børge Ousland idet han forlater Cape Archichesky i Sibir for å legge ut på verdens vanskeligste skitur. (Foto: AS Videomaker)
Børge Ousland idet han forlater Cape Archichesky i Sibir for å legge ut på verdens vanskeligste skitur. (Foto: AS Videomaker)
På det som er verdens vanskeligste skitur, å krysse Arktis alene fra Sibir til Canada, opplevde en vår tids mest erfarne polfarere at forholdene ikke ble den største utfordringen. Kveldens dokumentar viser hvordan motivasjonens ”white-out” og Børge Ouslands kamp med seg selv ble det vanskeligste på hele turen.

Børge Ousland var tent og godt forberedt der han stod alene på Cape Archichesky i Sibir. Han har tidligere gjort det meste som kan gjøres i polare strøk – denne gangen gjelder det hans livs største utfordring: å krysse Arktis fra Sibir til Canada – alene og uten etterforsyninger. Ingen hadde klart det før, ingen hadde noen gang prøvd.

Det uforutsette
Men han møtte problemer han ikke hadde regnet med. Etter bare en uke i isen, var den spesialkonstruerte sleden nesten helt ødelagt av de uventede vanskelige isforholdene.

Drømmen om å gå uten etterforsyninger var knust, og eventyreren mistet all motivasjon. Nå startet hans livs ekspedisjon – kampen mot sin egen motivasjon. Han prøvde å gå hardt på for å bli sliten og glemme skuffelsen, men de vanskelige forholdene fortsatte, med åpent vann, skruis, isbjørn og kulde.

Frostskader og en utslitt kropp tvang ham til å finne en annen rytme. Sakte men sikkert fant han tilbake den følelsen han har lengtet etter, til gleden av å være på tur, gleden over å ha mulighet til å gjennomføre denne turen i disse fantastiske omgivelsene. Til slutt, etter 1800 kilometer og 82 dager i isen når han land i Canada.

Innkjøpt norsk dokumentar fra AS Videomaker
Regi: Håvard Jenssen
Produksjon: AS Videomaker
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57