Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 3. januar 2004 kl 20.10 Profil: Leonardo da Vinci

Leonardo - vitenskapsmann og ingeniør

Denne hangglideren er konstruert av Leonardo da Vinci, og blir fløyet på stedet hvor Leonardo opprinnelig hadde tenkt å prøve å fly som fuglen. (Foto: BBC Worldwide)
Denne hangglideren er konstruert av Leonardo da Vinci, og blir fløyet på stedet hvor Leonardo opprinnelig hadde tenkt å prøve å fly som fuglen. (Foto: BBC Worldwide)
I kveld får vi se en dramatisert rekonstruksjon av Leonardo da Vinci (1452-1519) i arbeid. Han er den første som dissekerer et menneskelig øye. Han oppdager forbindelsen mellom øye og hjerne, og er først med teorien om at lyset forflytter seg i en rett linje ved en gitt fart.

I det andre programmet om Leonardo da Vinci (det første gikk i går) skal vi til NASA der vi møter ingeniøren Mark Rosheim. Han har tolket noen av Leonardos over 500 år gamle tegninger til å være enda mer fantastiske enn hans anatomiske studier. Kunnskapen om anatomi og ingeniørkunst førte nemlig til at Leonardo gikk i gang med å konstruere en robot. Rosheim bygger en moderne utgave.

Flytter til Roma
Leonardo flytter etter hvert til Roma. Der venter han å bli anerkjent som en stor kunstner, men nye, unge kunstnere er på banen. Han blir sett på som et gammelt geni, en eksentrisk vismann. Vi ser Leonardo som tegner seg selv i skinnet fra stearinlys – en langhåret, gammel mann som holder på å visne vekk. Han nektes å beskjeftige seg med anatomi og beskyldes for nekrofili på grunn av interessen for døde kropper.

Dør i Frankrike
Leonardos syn blir dårligere og dårligere. Han er livredd for verdens undergang og flodbølger som kan viske vekk alt han har skrevet ned. Leonardo begynner også å tro at hele hans livsverk har vært forgjeves. Alt er bortkastet, for den eneste sannheten er forandring og bevegelse. Han blir både besatt av, og livredd vann.

Den gamle Leonardo blir invitert av den franske kongen til å bo i Frankrike. Kongen møter ham en kveld på et hemmelig sted, hvor de snakker om livet, universet og alt mulig annet.

Leonardo viser kongen bildet av Mona Lisa, som han har tatt med seg fra by til by. Ved dagens slutt ordner Leonardo sine notater. Han er en døende mann. Historien forteller at Leonardo omsider opplevde å bli godtatt. Den illegitime, uønskede, venstrehendte, homoseksuelle geniale mannen dør i kongens armer.

Men dette kan umulig stemme. For på Leonardos dødsdag var kongen av Frankrike flere mil unna. Leonardo døde alene.

Produksjon: BBC Worldwide
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Kontakt Innkjøpsredaksjonen: Gunilla Gaarder, tlf: 23 04 93 64