Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 28. juli 2001 kl 20.10 Othello

Tidløst kjærlighetsdrama


Med sin berusende blanding av kjærlighet og svik, seksuelt begjær og drepende sjalusi har Shakespeares "Othello" fengslet og begeistret publikum gjennom generasjoner. I hovedrollene som Desdemona og Othello møter vi Irene Jacob og Laurence Fishburne.

Vi befinner oss i Venezia. Året er 1570. I det klare måneskinnet smyger en tilslørt kvinne seg ut av en gondol og forsvinner i natten. Det er Desdemona, datter av den venetianske adelsmannen Brabantio (Pierre Vaneck). Hun risikerer alt ved å bryte med tradisjonen for å rømme sammen med Othello, den stolte maurer som er en av Venezias mest hyllede krigere.

Mens kjærlighetsparet besegler sin ektepakt i et bortgjemt kapell, blir de iakttatt av Iago (Kenneth Branagh) som bestemmer seg for å ødelegge for dem. Othello har nemlig valgt den sjarmerende og kultiverte Cassio (Nathaniel Parker) til å være hans høyre hånd i stedet for Iago som har tjent han trofast i mange år.

Død og hevn
Det nattlige bryllupet fører imidlertid snart med seg mer sorg og smerte enn glede og lykke. Når Desdemonas far får høre hva som er skjedd, dør han sønderknust. Men før han dør, sørger han for å advare Othello om at siden Desdemona har forrådt sin far, kan hun også komme til å gå bak ryggen på sin nye ektemann. Det er Iago og Desdemonas forbitrede beiler Roderigo (Michael Maloney) som avslører hemmeligheten om det nattlige bryllupet for å hevne seg.

Othello og hans hær blir sendt til den italiensk garnisonen på Kypros når det tyrkiske imperiet erklærer krig. Her tilbringer de nygifte sin første elskovsnatt. Men deres feberhete og altoppslukende kjærlighet er for ung og skjør til å tåle den sjalu Iagos beregnende renkespill.

Amerikansk spillefilm fra 1995
Originaltittel: Othello
Regi: Oliver Parker
I rollene: Laurence Fishburne, Irene Jacob, Kenneth Branagh, Nathaniel Parker og Michael Maloney
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53


Bilder
1. Irene Jacob og Laurence Fishburne spiller Desdemona og Othello i Oliver Parkers filmatisering av Shakespeares
berømte drama om kjærlighet, lidenskap, sjalusi og svik. (Foto: Rolf Konow)
2. Laurence Fishburne som Othello. (Foto: Rolf Konow)
3. Irene Jacob som Desdemona. (Foto: Rolf Konow)
4. Iago (Kenneth Branagh)t.h. sår tvil hos Othello (Laurence Fishburne) om Desdemona virkelig elsker ham.
(Foto: Rolf Konow)