Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. oktober 2000 kl 22.00 TV-aksjonen 2000: Drømmen om et hjem

TV-aksjonen 2000: Drømmen om et hjem (tt


NRK1 torsdag 12. oktober kl 22.00
TV-aksjonen 2000: Drømmen om et hjem

SOS Barneby i Estland

I SOS Barnebyen Kelia er det tolv hus med seks til åtte barn i hvert hus. Her bor blant andre Mari (4), som ble funnet av barnevernet da hun var halvannet år, og Mirkko (10), som kom til Kelia med sine to yngre brødre.

Til tross for at Mari ikke hadde fått noe særlig omsorg, er hun svært tillitsfull og utadvendt, prater som en foss og er aldri i ro. Hun har fire biologiske søsken i barnebyen.

På grunn av foreldrenes problemer tok Mirkko seg av sine to brødre. Han kjøpte og lagde mat og stelte i huset. Etter hvert ble både han og brødrene sendt til barnebyen. Mirko er opptatt av fotball, men viser først og fremst sterk omsorg for brødrene. Han får jevnlig besøk av sin biologiske mor, som både ser pen ut og har med seg gaver. Det er derfor vanskelig for Mirkko å forstå hvorfor hun ikke kan ta seg barna. Men hun er ikke interessert.

Harmoniske og trygge barn
SOS Barnebyen Kelia ligger omtrent tre mil utenfor hovedstaden Tallinn. Skole og barnehage ligger også i byen.

- Jeg fikk et særdeles godt inntrykk av både bygningene og staben, sier Pål Aam som har laget dokumentaren. - Barna ble skikkelig behandlet, og de virket svært harmoniske og trygge. Det var både sosialarbeider, psykolog og to aktivitører i staben i tillegg til lærerne, mødrene og administrasjonen. Skolen virket ekstremt godt drevet, det samme gjaldt barnehagen.

Pål Aam forteller at mødrene i barnebyen er av den trauste, finske typen og stort sett mellom 40 og 55 år gamle, svært hyggelige og omsorgsfulle.

NRK1 torsdag kl 22.00

Dokumentar - TV-aksjonen 2000
Regi: Pål Aam
Prosjektleder: Leif Holst Jensen
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilder
Mari ble funnet av barnevernet da hun var halvannet år. Nå er hun fire og klarer seg bra. (Foto: NRK)

Mirkko liker seg godt i SOS Barnebyer i Kelia. (Foto: NRK)