Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. august 2000 kl 22.00 Fakta på lørdag: Castros gull

Fakta på lørdag: Castros gull (t)


NRK1 lørdag 5. august kl 22.00
Fakta på lørdag: Castros gull

Skattejakt på Cuba

Skipsvrak fra de spanske conquistadorene på 1600-tallet utenfor den kubanske kysten har i århundrer gitt næring til legender, intriger og drømmer om ufattelige rikdommer. Nå har en merkelig allianse oppstått mellom Fidel Castro og kanadiske dykkere i jakten på skattene i havdypet.

Havanna var siste stopp for de spanske erobrerne på vei hjem i skip lastet med gull og andre skatter, som de hadde tatt med på sine tokt i Sør-Amerika. Men mange av dem kom aldri langt av gårde. Skarpe rev, stormer og angrep fra pirater førte til at flerfoldige skip sank rett utenfor kysten. Bare i én eneste orkan tror man at så mange som fire kongelige gallioner gikk til bunns utenfor Havanna.

Nasjonal arv
Da Fidel Castro kom til makten i 1959, erklærte han at skattene tilhørte det kubanske folket og at ingen utenfra ville få komme i nærheten av skipsvrakene. Castro, som selv var en ivrig dykker i sin ungdom, opprettet en statlig dykkerekspedisjon som arbeidet i årtier med å finne skipsvrakene i det uoversiktlige farvannet. Men letingen var resultatløs, blant annet på grunn av mangel på moderne teknologi. Bedre ble det ikke med den økonomiske krisen som Cuba ble kastet inn i etter Sovjetsamveldets fall.

Dermed begynte Castro å se seg om etter hjelp utenfra. Han visste at skatten ville gi landet hardt tiltrengt valuta hvis bare noen kunne finne den. Og den som fikk oppdraget, var firmaet til den kanadiske dykkeren Glen Costello. Avtalen går ut på at de to partene skal dele utbyttet.

Costello samarbeider med det kanadiske havforskningsinstituttet og dets arkeologer, og benytter seg av svært avansert satellitt-teknologi for å lokalisere mer enn tolv skipsvrak. Han allerede funnet spor etter de umåtelige rikdommene i havdypet. Ekspertene er enige om at det er store sjanser for at Costello vil lykkes med sitt oppdrag.

Motstand
Blant eksilkubanerne i Miami er motstanden stor mot det kanadisk-kubanske samarbeidsprosjektet, som de omtaler som moderne piratvirksomhet. De hevder at skatten vil havne i hendene på Castro og at kanadierne er med på utarmingen av det kubanske folket ved å støtte diktatoren.

Spanjolene har på sin side satt i gang en juridisk og diplomatisk offensiv for å gjøre krav på skipsvrakene, som de hevder er en del av deres nasjonale arv.

I kveldens kanadiske dokumentar får vi et førstehånds innblikk i arbeidet til dykkerne og de utfordringer og farer de står overfor, og også i det politiske og økonomiske spillet som omgir ekspedisjonen.

NRK1 lørdag kl 22.00

Bilde
Kanadiske dykkere leter etter skipsvrak utenfor Cuba på oppdrag fra Fidel Castro.

Kanadisk dokumentar
Originaltittel: Castro\'s Gold
Regi: Josh Freed
Produsert av Galafilm Inc. for CBC
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51