Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. september 2002 kl 23.20 Lesekunst: Den store fortellingen

Bli kjent med verdenslitteraturen!

Gunnar Grøndahl er programleder for
Gunnar Grøndahl er programleder for "Lesekunst" på NRK1. I det første programmet tar han for seg Odysseen av Homer (NRK-foto: Ole Kaland)
I høst har du virkelig sjansen til å bli bedre kjent med den store verdenslitteraturen, med bøker du kanskje har lest, mener du har lest eller mener du burde ha lest. NRK1 har laget ti programmer som dykker ned i litteraturhistorien og henter fram mange av de viktigste tekstene og forfatterne. Serien er en del av et samarbeidsprosjekt mellom NRK og landets fire universiteter. Programleder er Gunnar Grøndahl

Tv-serien ”Lesekunst”, hvor hvert program er på 30 minutter, begynner med den store fortellingen om Odyssevs, og ender i vår egen tid med forfattere som Joseph Conrad og Naguib Mahfouz..

Fjernundervisning
Serien er laget i tilknytning til universitetenes nye tilbud om nettbasert fjernundervisning i litteraturvitenskap. Opplysninger om dette finnes på internett under stikkord www.lesekunst.no.

I samarbeidsprosjektet er det laget 16 radioprogrammer som skal sendes på NRK P2. Disse programmene tar opp litt mer litteraturfilosofiske emner. Hva skjer egentlig når vi leser? Hva er så vanskelig med ”moderne” litteratur? Tilman Hartenstein er ansvarlig for radioprogrammene.

NRKs nettsider, nrk.no, vil også legge ut en mengde artikler om forfattere, litterære epoker, tidstavle og nyskrevne intervjuer med fagfolk om litteratur.

Den store fortellingen
I det første programmet tar Gunnar Grøndahl for seg Odysseen. Fortellingen er en eventyrlig reise, full av dramatikk. Krigen mot Troja er slutt. Alle de andre heltene er for lengst kommet hjem, bare Oddyssevs mangler. Og hjemme går Penelope og venter.

Vår aller eldste litteratur er knyttet til denne krigen mot Troja. Trojanerkrigen skal angivelig ha funnet sted på 1200-tallet før Kristus. Først 500 år senere, etter at grekerne hadde fått alfabetet fra fønikerne, ble historiene rundt krigen skrevet ned. Forfatteren av Odysseen og Iliaden skal ifølge tradisjonen være en blind historieforteller, Homer. Men hva vet vi egentlig om ham?

Amanuensis Jon Haarberg ved Universitetet i Oslo har vært i Hellas for å besvare slike spørsmål fra programlederen Gunnar Grøndahl. I tillegg vil programmet følge Odyssevs på reisen, og fortelle hvilken enorm betydning denne teksten har hatt for senere litteratur.

Lesekunst-programmene mandager på NRK1 kl 23.20 vil gå i reprise på NRK2 fredager kl 1900 og på NRK1 søndager kl 1700.

Litteraturprogram produsert av Faktaavdelingen, NRK i samarbeid med de fire universitetene i Norge.
Programleder Gunnar Grøndahl
Redaksjonsleder Hege Jensen, tlf: 23 04 92 55
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Gunnar Grøndahl er programleder for ”Lesekunst” på NRK1. I det første programmet tar han for seg Odysseen av Homer (NRK-foto: Ole Kaland)


LENKER
  • Les mer 
  • www.nrk.no/lesekunst