Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 19. januar 2001 kl 23.55 Lenny Kravitz - en artist i stadig vekst

Lenny Kravitz - en artist i stadig vekst

NRK1 fredag 19. januar kl 23.55
Lenny Kravitz - en artist i stadig vekst

Multitalentet Lenny Kravitz

Den amerikanske artisten, låtskriveren og gitaristen Lenny Kravitz er nominert til Grammy både i kategorien \"Beste mannlige rockeartist\" og \"Beste rocekalbum\". Vinnerne blir offentliggjort under Grammy-utdelingen 21. februar i år. Kravitz har vist evne til å fornye seg og overraske en stadig større fanskare, og programmet er et tilbakeblikk på multitalentets karriere gjennom hele 90-tallet.

Lenny Kravitz ga nylig ut sitt \"Greatest Hits\"- album. Debutalbumet \"Let Love Rule\" kom i 1989. Kravitz er 35 år, og har bygget opp et voksende publikum ved å spille musikk som minner mistenkelig om 60-tallets storheter som Jimi Hendrix, The Beatles, Curtis Mayfield og Sly & the Family Stone. Og hva er det kritikerne irriterer seg mest over? Jo, at Lenny Kravitz er oppgaven voksen. Med sine slengbukser, støvler, halskjeder og medaljonger ser han ut som en statist fra \"Hair\" - hadde det ikke vært for det avslørende, moderne kinnskjegget og ringen i nesa.

Men Lenny Kravitz\' kjærlighet til 60-tallet går dypere enn til utseende og egen komposisjon. I produksjonsprosessen av albumene sverger han til analoge opptaksmetoder uten bruk av transistorer. Denne spesielle og \"glemte\" opptaksmetoden har skaffet Kravitz en stor skare av fans, og i 1992 solgte \"Are You Gonna Go My Way?\" til platina.

Skilt fra Lisa Bonet
Lenny Kravitz er sønn av skuespillerinnen Roxsie Roker fra tv-serien \"Jeffersons\" og tv-produsenten Sy Kravitz. Lenny vokste opp i New Yorks East Side, og den første musikken han ble kjent med var Bobby Short, Count Basie og Ella Fitzgerald. Som barn satt han på fanget til Duke Ellington mens mesteren spilte piano. Lenny flyttet med moren til Los Angeles, og begynte på Beverly Hills High School hvor han møtte den fremtidige gitaristen i \"Guns N\' Roses\", Slash, som senere var gjest på flere av Kravitz\' album. Før Lenny Kravitz ble berømt som rockeartist, var han kjent som ektemannen til Lisa Bonet fra \"Cosby Show\". Selv om de senere ble skilt, dediserte Kravitz gjennombruddsalbumet i 1991, \"Mama Said\", til Lisa.

Etterspurt og kritisert
Kravitz\' talenter som musiker og produsent har vært svært etterspurt helt siden debuten i 1989. Blant annet har han delvis komponert Madonnas \"Justify My Love\", og han har deltatt på et album med den franske artisten Vanessa Paradis. I 1993 sang han duett med Mick Jagger i \"Use Me\".

Selv om kritikerne ofte fnyser av hans helt bevisste \"gamle\" sound, har den vist seg svært så levedyktig i MTV-verdenen. - På mine plater er det elementer av folkemusikk, gospel, mye R&B, mye soul, jazz, klassisk og reggae, sier Kravitz, som ikke er det minste plaget av kritikerne. - De slaktet Bob Marley og John Lennon. Hvem bryr seg om kritikerne? sier Lenny Kravitz.

NRK1 fredag kl 23.55

Amerikansk produksjon
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Lenny Kravitz - et multitalent med egen stil.