Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 29. mars 2006 kl 19.55 Ut

Generasjonskløften

Ut: Francis Chagula sammen med
Ut: Francis Chagula sammen med "Local Young Ones" (Emil, t.v., Dennis og Gleb). Foto: Linn Th. Amundsen, NRK.
I Oslo krangler mor og far Svartvasmo om Jørgens flytteplaner. Mor er rasende på sønnen og mener han kan ta seg jobb for å bidra litt til utgiftene. Problemet er at hun ikke vil han skal flytte. I Kiberg er det konfirmasjon og i Trondheim opptrer Local Young Ones litt motvillig på arrangementet til Francis Chagula.

Jørgen forteller at han har bestemt seg for å dra til Grimstad på videregående til høsten. Mor tar det tilsynelatende greit der og da, men etterpå sier hun at hun opplever en sorgprosess ved at sønnen forlater dem.

Mor og far er veldig uenige i måten de bør håndtere Jørgen på. Far synes mor er "ute etter å ta Jørgen" fordi hun er sint på ham. Dette må Aud-Irene motvillig innrømme.

Jørgen feirer 16 årsdagen sin hjemme.

Stress før konfirmasjonen
Forberedelsene til Saaras konfirmasjon når et topp-punkt, og det er mye nerver. Far Tommy ønsker at Saara skal konfirmeres, mens mor stiller seg helt nøytral. Gladest er Saara som nå får penger til hesten hun har ønsket seg så lenge.

Hun drar for å hente hesten sammen med Tommy. Han sier han håper at hun holder seg til hester en stund til – underforstått at hun skal la være å begynne å fly med gutta…

Rap for eldre
Francis stresser rundt i Malvik samfunnshus. I dag er den store internasjonale festdagen. "Local Young Ones" er på vei med toget. De er meget skeptiske til å opptre for bare"unger og gamlinger", men de gleder seg litt til maten. De krymper seg når de får se forsamlingen som venter dem.

Men Francis er veldig fornøyd med programmet. Gutta stilller opp og rapper for halvfull sal med asylsøkere og eldre. Francis sitter sammen med ordføreren og smiler stolt.

Om serien
Mange unge føler at foreldrene er til hinder for egen utvikling og frihet. De voksne på sin side må forsøke å finne en balanse mellom grensesetting og det å stole på barna sine. NRK har fulgt tre tenåringsfamilier i en spennende brytningstid. Filmingen har foregått med to kameraer i hver familie – ett fulgte tett på den unge, mens det andre fulgte far og mor. Resultatet har blitt den unike dokumentarserien "Ut" i syv deler.

Opptakene foregikk våren 2005, og NRK hadde akkurat avsluttet filmingen da en ulykke rammet trondheimsfamilien. 17 år gamle Dennis som NRK hadde fulgt tett i flere måneder, ble påkjørt og drept. Det er med samtykke fra Dennis’ nærmeste familie og venner at serien blir sendt. De mener at han selv ville ha ønsket det. For å få en verdig avslutning på historien om Dennis, er det siste og syvende programmet viet tapet av Dennis og tiden etterpå.


Egenprodusert dokumentarserie
NRK Fakta
Opptak og regi Oslo: Nader Izadpanah og Inger-Lill Persett
Opptak og regi Trondheim: Gry Kårstad og Linn Amundsen
Opptak og regi Kiberg: Svein Bæren og Håkon Haugsbø.
Postproducer: Nader Izadpanah
Prosjektleder: Cathrine Wik, 23 04 80 93/ 93227480
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364LENKER
  • Beskrivelse av familiene