Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 7. oktober 2005 kl 00.10 Salig soul - soulmusikkens historie

Fra gospel til pop

I andre del av serien om den svarte populærmusikkens historie skal vi tilbake til det avgjørende øyeblikket i 1957, da gospelsangeren Sam Cooke satte en ny standard med singelen "You Send Me". Hans miks av gospel og pop inspirerte en hel generasjon sangere, som Aretha Franklin, Solomon Burke og Ben E. King.

"You Send Me" solgte i et opplag på over én million over hele verden. – Du kunne ikke hatt dagens populærmusikk uten denne overgangen fra kirke til pop, forklarer ekspert Peter Guralnick. Samtidig var Cooke en av de første artistene som tok kontroll over sin egen karriere ved å starte et eget plateselskap.

Ben E. King fulgte Cookes suksess med hiten "Stand By Me", som hentet sin tittel fra en gospelsang. – "Stand By Me" var en kjærlighetssang, som samtidig var så mye mer, forteller Ben E. King selv. – Den betydde langt mer for folk enn jeg noensinne hadde trodd den ville.

Om serien
Fra å være underklassens rå og upolerte musikk har den svarte populærmusikken vokst til en milliardindustri som dominerer hitlister over hele verden. Denne BBC-dokumentarserien i seks deler tar oss med gjennom sjangerens utvikling de femti siste årene, og historien fortelles av dem som kjenner den best: de største artistene, produsentene, musikerne og musikkviterne.

"Salig soul – soulmusikkens historie" er produsert av det samme teamet som blant annet har produsert "Singel og sang" og "Howdy – countrymusikkens historie". De to kritikerroste seriene har tidligere blitt sendt på NRK.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Soul Deep – The Story of Black Popular Music
Episodetittel: The Gospel Highway
Produsert av: BBC
Prosjektleder NRK: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Les mer