Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. juni 2003 kl 19.55 Kulturell uorden: Tiden går, kunsten består

Kunsten i en omskiftelig verden

I det siste programmet i serien
I det siste programmet i serien "Kulturell uorden" besøker Jostein Gripsrud biennalen i Venezia (Foto: Marianne Rønning)
I det siste programmet i serien tar medieforsker og programleder Jostein Gripsrud seerne med til Louvre-museet i Paris der maleriet av Mona Lisa årlig trekker millioner av besøkende.

Leonardo da Vincis berømte maleri er uforanderlig, noe tilstrømningen til Louvre-museet viser. Det er noe ved den store kunsten som ser ut til å holde seg godt i en ellers omskiftelig verden.

Det som forandrer seg er ikke minst publikum, som blir større og mer sosialt sammensatt. Kunstformer som klassisk musikk og seriøs bildekunst, preges av dette og får et anstrøk av kommersialisme og tivoli. Programmet ser nærmere på dette i Las Vegas og Venezia.

I et fransk nasjonalbibliotek uten bøker møter vi Horace Engdahl, mannen som hvert år forkynner hvem som får Nobelprisen i litteratur. Hvordan går det med boken og litteraturen i en digitalisert og globalisert verden?

Serien "Kulturell uorden" sendes i reprise på NRK1 mandager med start 12. mai.

Om serien
- En roadmovie for folk som kanskje er mer interessert i kunst enn de er klar over, kaller medieforsker ved Universitetet i Bergen, Jostein Gripsrud, serien. Gripsrud er også programleder.

Hva er egentlig kunst, og hva har den med samfunnet å gjøre? I seks programmer har vi fulgt Gripsrud på jakt etter svar på slike spørsmål. Akkompagnert av finsk rock’n roll reiser han til steder som Voss, Venezia, London, Paris Dakar, New York og Las Vegas for å treffe forskere og kunstnere som kan belyse emnet.

Bakgrunnen for serien er forskningsprosjektet "Kulturell uorden", som Jostein Gripsrud ledet i 1998-2001. Det tok utgangspunkt i at kunst tradisjonelt er blitt definert som en motsetning til pop-kultur, hverdagslig samfunnsliv og ikke-vestlige kulturer. Men store samfunnsendringer som utdanningseksplosjon, medeerevolusjon og globalisering har endret oppfatningen av hva kunst er.

Serien har tidligere vært sendt på NRK2.

Kulturdokumentar-serie produsert av Universitetet i Bergen i samarbeid med NRK Hordaland
Programleder/programansvarlig Jostein Gripsrud (jostein.gripsrud@media.uib.no)
Pressekontakt Inger Larsen,tlf: 23 04 74 83LENKER
  • Les mer om serien