Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 27. februar 2009 kl 22.00 Skispor fra fortiden

Typisk norsk å være best

Reidar Andersen var en av dem som plasserte Norge i verdensteten som hoppnasjon. (Foto utlånt fra Kongsberg skimuseum)
Reidar Andersen var en av dem som plasserte Norge i verdensteten som hoppnasjon. (Foto utlånt fra Kongsberg skimuseum)
Vi er kommet til veis ende i serien om norske skihelter. Siste episode handler om årene før, under og etter 2. verdenskrig. På 30-tallet var Norge suverent beste hoppnasjon i verden, med Birger Ruud og Reidar Andersen om frontfigurer. Ble vi slått av andre land, var det å betrakte som skandale.

Ikke at det skjedde ofte at nordmennene tapte i hoppbakken, men det forekom. I 1939 skapte svenske Sven Selånger sjokkbølger da han som første ikke-nordmann vant Holmenkollrennet. Under VM samme år ble Birger Ruud slått av østerrikeren Josef Bradl, som også var den første i verden til å passere 100-metersmerket i hoppbakken.

Hoppturneer i USA
Men ellers var det helst Birger Ruud og Reidar Andersen det dreide seg om. Spesielt hoppturneene i USA var oppsiktsvekkende. Her hadde de fantastisk oppvisningshopping i bakker som Soldier Field i Chicago og Colosseum i Los Angeles.

Reidar Andersen ble invitert til USA etter at han, som den eneste utøver noensinne, vant Holmenkollen tre år på rad. Han fikk også tilbud om å gå til filmen etter å ha møtt skuespilleren Gary Cooper. Men det takket han nei til.

Hoppstjerne og krigshelt
Det er også andre emigranter som setter sine spor i bakken. Torger Tokle blir en av de store heltene i USA i slutten av 30-årene. Bare timer etter at han kom til New York i januar 1939, konkurrerte han i hoppbakken og vant klassen sin. Senere samme år slo han overraskende selveste Reidar Andersen i et renn. Da han satte ny amerikansk rekord utenfor Seattle i 1941, ble han for alvor et begrep i USAs hoppmiljø.

I 1942 vervet Tokle seg til US Army. Mot slutten av krigen ble han drept i kamp i Italia. Han ble senere hedret for sin innsats i Amerika, og flere minnerenn har vært arrangert i hans navn.

>Idrettsboikott
Det skal også handle om norsk skisport under den tyske okkupasjonen i denne siste episoden av serien. De norske utøverne nektet å delta i renn arrangert av Quisling-regimet, og idrettsboikotten førte til at nasjonale helter som Sigmund og Birger Ruud ble sendt til konsentrasjonsleir.

Slik fikk Holmenkollen status som motstandssymbol under krigen, og i 1946 samlet over 100.000 mennesker seg igjen til folkefest på skisportens hovedarena.

Om serien
I en serie på sju avsnitt møter vi norske skihelter gjennom hundre år, fra 1850 til 1950. Innflytelsen fra Telemark og Kongsberg er en hovedtråd i serien, som også tar for seg hvordan nordmenn har preget utviklingen av skisporten som internasjonal konkurranseidrett.

Serien byr på mye unikt filmmateriale, både dokumentariske opptak funnet i arkiver her hjemme og i utlandet, og filmruller fra privatpersoners skuffer og skap.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Produksjon: Steinar Hybertsen, Shybert Productions
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900