Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. juni 2001 kl 19.50 Fuglenes verden: Kjøtteterne

Fugler på jakt

På New Zealand lever en spesiell papegøye, kea. Som David Attenborough viser er den ganske fryktløs. Til forskjell fra de fleste andre papegøyearter foretrekker denne kjøtt i stedet for frukt og nøtter. (Foto: Rod Morris)
På New Zealand lever en spesiell papegøye, kea. Som David Attenborough viser er den ganske fryktløs. Til forskjell fra de fleste andre papegøyearter foretrekker denne kjøtt i stedet for frukt og nøtter. (Foto: Rod Morris)
Kjøtt er rikt på næringsstoffer, men ikke nødvendigvis så lett å få tak i. ”Fuglenes verden” i kveld handler om de strategier og sanser rovfuglene benytter seg av for å fange sitt bytte. Og spennvidden er stor – fra den kjøttetende papegøyen på New Zealand til de enorme ørnene i Afrika som tar aper og flamingoer.

For å kunne jakte kreves skjerpede sanser, styrke og presisjon. Fuglenes sanser overgår ofte våre. For eksempel kan de store kattuglene i Nord-Amerika høre i superstereo bevegelsene og lydene til lemmen som holder seg skjult under et tjukt snødekke.

Fantastiske sanser
Et annet eksempel er tårnfalken som bruker sitt ultrafiolette syn til å oppdage markmusas gangveier som den har markert med urin. Tro det eller ikke, men urin er svært iøynefallende i ultrafiolett!

I Trinidads regnskoger finner David Attenborough en fugl som har en imponerende luktesans. Han graver ned et kjøttstykke og dekker over med blader og greiner og trekker seg deretter tilbake for å se hva som skjer. 40 minutter senere sirkler to musvåker 60 meter over stedet der kjøttet er gjemt og greier å finne maten ved kun å gå etter lukten.

Styrke og kløkt
I Sør-Afrika bruker ørnen sine kraftige klør og krummede nebb til å fange aper som de mater ungene med. I Øst-Afrika bruker den afrikanske torneskaten hakene og spissene på aksietreet til å ta livet av firfirsler. Og i Drangensburgfjellene, også i Sør-Afrika, slipper lammegribben svære bein fra stor høyde ned på fjell slik at de knuses til mer håndterlige biter.

Om serien
I denne naturserien fra BBC tar David Attenborough oss med på en reise i fuglenes verden – i luften, på bakken og under vann. Fuglenes opprinnelse og tidlige historie kan avleses på sandsteinstavler der fossilene taler sitt tause språk. Ved hjelp av dataanimasjon blir historien levende og forhistoriske fugler fyller luften. I hvert av de ti programmene kombineres dramatiske og imponerende naturopptak med de siste forskningsresultatene.

Naturserie i 10 deler fra BBC
Originaltittel: The Life of Birds
Av og med David Attenborough
Produsent: Mike Salisbury, BBC Natural History Unit
Pressekontakt:Anna-Marie Normann tlf. 23 04 78 53Bilder
1. På New Zealand lever en spesiell papegøye, kea. Som David Attenborough viser er den ganske fryktløs. Til forskjell fra de fleste andre papegøyearter foretrekker denne kjøtt i stedet for frukt og nøtter. (Foto: Rod Morris)

2. Falkene er som skapt til å jakte i luften. Med en kombinasjon av høyde og fart kan de stupe ned og overraske sitt bytte. (Foto: Barrie Britton)