Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. september 2009 kl 21.40 Lærerne

Lars Petters tøffe tak

Lars Petter Flyen trenger møter kritikk fra elever og foreldre om for mye bråk i klassen. (Foto: NRK)
Lars Petter Flyen trenger møter kritikk fra elever og foreldre om for mye bråk i klassen. (Foto: NRK)
"Førstereisgutten" Lars Petter sliter med disiplinproblemer i klasse 5a. Bråket er nå så ille at foreldrene kommer på banen og krever handling fra den unge læreren. Lena blir stående midt i en konflikt mellom assistenten og en elev.

I den andre episoden av "Lærerne" får Lars Petter klage på bråket i klassen, og gruer seg til å møte foreldrene til Pernille. Hun har sagt til foreldrene at hun får hodepine av uroen, og de krever at skolen nå tar grep.

Lena i 7b må nøste i en konflikt mellom assistenten og Muhammed , det blir tøft for både elev og voksne. Situasjonen krever utallige møter, og stjeler tid – men Lena må se til at Muhammed har det bra på skolen.

Etter hvert som sjenansen slipper taket, begynner førsteklassingene å teste ut grenser, så nå må Nina bli streng for å få arbeidsro. Når de ikke hører etter, blir det ikke noe gym på klasse 1a.

Om serien
"Lærerne" er en dokumentarserie i fem deler fra Årvoll skole i Oslo. Omsorg, konflikter, latter og gråt. Lek og læring. Sjenerøst og modig har lærerne åpnet dørene til klasserommet sitt. Det er programskaperne bak NRKs dokumentarserier "UT" og "Jordmødrene" som nå har fått slippe inn på Årvoll. Der tilbrakte filmteamet utallige timer over flere måneder høsten 2008.

Elevene (og foresatte) og de lærerne som er mest i fokus, har fått se serien før premieren. Alle har uttrykt at de opplever den som en sannferdig gjengivelse av skolehverdagen. "Lærerne" er en observerende dokumentar der ingenting er iscenesatt.

Tre klassetrinn og fire lærere
Klasse 1a, 5a, 5b og 7b og deres lærere er hovedfokuset i serien. Problemstillingene til læreren for de bitte små førsteklassingene er gjerne annerledes enn de læreren for syvendeklassingene står overfor.

Nina Christiansen (52):
Lærer for klasse 1a. Nina er en trygg og rolig lærer som med vennlig, men bestemt hånd styrer smårollingene som har sitt første møte med skoleverket. Hun har 30 års erfaring fra skolen, er gift og har tre barn.

Lars Petter Flyen: (27)
Nyutdannede Lars Petter er lærer for klasse 5a. Dette er den første klassen han underviser, og overgangen fra skolebenken til virkeligheten blir tøff. Lars Petter er født i Oslo og har også vært elev ved Årvoll skole. Samboer, ingen barn.

Lena Hansen (30)
Arendalitten Lena har ansvaret for klasse 7b. Hun har jobbet i skoleverket i fire og et halvt år og har en klasse med flere elever som trenger spesialundervisning. Den engasjerte læreren er samboer, men har ingen barn.

Torunn Evje Silva (39)
Den andre læreren på femte trinn er Torunn som har 15 års erfaring som lærer. Hun blir en fin støttespiller for nyutdannede Lars Petter. Hun er fra Oslo, er gift og har to barn.

Rektor Karsten Lorentzen (57)
Rektor har den tøffe oppgaven å følge opp alt det administrative arbeidet som skolen er pålagt, samtidig som han skal ha en engasjert og motivert lærerstab. Karsten Lorentzen har 31 års erfaring fra skolevesenet og har vært rektor i 13 år, er gift og har to barn.


Egenprodusert dokumentarserie
Featureredaksjonen 2009
Dokumentar og Samfunn, NRK Marienlyst
Serieproducer: Nader Izadpanah
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900