Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. august 2000 kl 19.30 Schrödingers katt

Schrödingers katt (ttv)


NRK1 tirsdag 22. august kl 19.30
Schrödingers katt

I fritt fall med lap-top respirator

Schrödingers vitebegjærlig katt retter blikket mot en spennende høstsesong og jakter på interessante nyheter innen vitenskap og forskning. Gry Beate Molvær tar utfordringen med å lede katta på kunnskapsveien nok en sesong, som starter med fokus blant annet på en nyutviklet lap-top respirator, basert på en ny digital teknologi. Med denne kan tidligere formasjonshopper Ola Hermo, som er lam etter en ulykke, endelig få realisert sin store drøm om å kaste seg ut i fritt fall igjen.

Schrödingers katt var til stede på Østre ãre da denne drømmen skulle bli virkelighet - ved Rikssenteret for fallskjermhopping på Åmot i Østerdalen.

Det var i oktober 1993 at Ola Hermo brakk nakken i en stupeulykke. Han var den gang kaptein på det norske laget i formasjonshopping. Sammen med sine lagkamerater skulle de ta medalje i verdensmesterskapet i Amerika. Siden den gang har Ola vært lam fra nakken og ned og puster ved hjelp av respirator.

Men han gav ikke opp og har kjempet en lang kamp for å gi ny mening til livet. Han har lært seg å snakke på nytt, bygd et hus med stemmeutstyrt datateknologi, og han holder kontakt med venner, kolleger og forskere gjennom moderne informasjonsteknologi.

I flere år har han båret på drømmen om en gang å få hoppe i fallskjerm igjen. Men den respiratoren han var avhengig av til daglig, var så stor og tung at det ikke var mulig å gjennomføre noe fallskjermhopp. Den nyutviklede lap-top respiratoren derimot er på størrelse med en handveske, mobil og veier bare noen få kilo.

Med god hjelp av venner i fallskjermmiljøet var han for kort tid siden klar til å realisere sin store drøm, og i høstens første utgave av Schrödingers katt kan vi følge det eventyrlige fritt fall-prosjektet.

Nyhetsorientert og aktuell
Schrödingers katt fortsetter sin populære kunnskapsformidling hver tirsdag etter Dagsrevyen.
- Med ukentlige sendinger har vi gode muligheter for å være nyhetsorientert og aktuell, påpeker redaksjonsleder Aud Arnkværn og fremhever betydningen av et tett samarbeid med forskningsmiljøene her i landet. Schrödingers katt følger også nøye med på hva som skjer innen internasjonal forskning. Også i høst er det Eiliv Flakne som er programleder for Schrödinger spesial.

NRK1 tirsdag kl 19.30

Bilde
Ola Hermos store drøm var å flyte i 220 km/t i fritt fall og sammen med sine fallskjermvenner forme en slik formasjon. (Foto: NRK)

Fra forskningsredaksjonen ved NRK Sør- Trøndelag
Programleder: Gry Beate Molvær
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)