Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. mars 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Havfiske med odør

Tore Gismervik fra Bergen havfiskeforening og programleder Monika Blikås tester agnet (Foto: Thomas Hellum/NRK)
Tore Gismervik fra Bergen havfiskeforening og programleder Monika Blikås tester agnet (Foto: Thomas Hellum/NRK)
Ut i naturen kaster loss og drar på havfiske. Sammen med Bergen havfiskeforening skal det jaktes på rekordfangst på hemmelige fiskeplasser, og vi får vite mer om fiskens imponerende luktesans. Teiner med lukteagn blir testet, og vi røper hvordan du kan få den etterlengtede kveita på kroken.

Ny forskning viser nemlig at kveita går dypere i sjøen og holder seg mer i ro enn man først trodde.

Programleder Monika Blikås har også gode råd å komme med om du skulle bli sjøsyk. For å si det sånn – det er fint lite hun husker av turen!

Torsken Kåre
Etter hvert fikk Monika og teamet manøvrert seg fram til de hemmelige fiskeplassene ved hjelp av GPS, og konkurranseinstinktet kom fram i båten. Makrell og akkar ble flittig brukt som agn, og til slutt lå seierstorsken Kåre i båten med sine 18,8 kilo. Kanskje det stemmer at fiskelykken vokser når noen ufrivillig må fore fiskene? I så fall var programlederen sitt ansvar bevisst.

Fiskens luktesans
Fisk bruker luktesansen først og fremst til å finne mat, og til å finne partner. I tillegg har luktesansen en tredje funksjon som kan bety forskjellen mellom liv og død. I Hannes hjørne får du svar på hvordan fiskens lukteorgan virker. Det rare er at selv om fisk og mennesker lever i temmelig ulike miljøer, så er lukteorganene våre påfallende like.

Reven lusker…
Ut i naturen tar også noen avstikkere på land i programmet. Kari Toft har møtt en kar som trodde han hadde kjørt i hjel en rev. Han la den bak i bilen, men så våknet den til liv igjen. Det blir ellers både konkurranse og spennende seervideoer, med scener som du mest sannsynlig aldri har sett før.

Egenprodusert naturdokumentar fra Naturredaksjonen, Program riks, Bergen
Programleder: Monika Blikås, tlf: 47 81 73 96 / 55 27 57 62
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 / 55 27 57 13
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78