Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 18. mai 2006 kl 21.35 Niern: The Straight Story

Varm roadmovie fra David Lynch

Alvin Straight (Richard Farnsworth) dro tvers gjennom midtvesten i USA på en gressklipper for å besøke broren (Foto: Buena Vista)
Alvin Straight (Richard Farnsworth) dro tvers gjennom midtvesten i USA på en gressklipper for å besøke broren (Foto: Buena Vista)
Alvin Straight er en enkemann i 70-årene som setter seg på sin motoriserte gressklipper for å besøke broren som han ikke har snakket med på ti år. Alvin har lungemfysem og en dårlig hofte, men broren Lyle har hatt slag og har kanskje ikke lenge igjen. Filmen er basert på en sann historie.

Alvin bor i Laurens i Iowa med sin datter Rose, som er svakt tilbakestående og har en talefeil. Brødrene Alvin og Lyle har ikke snakket sammen på ti år, et faktum Alvin sier hovedsakelig skyldes stolthet og alkohol. Alvin vil gjenforenes med broren før det er for sent. Men Lyle bor i Wisconsin, og Alvin har lite penger, ingen bil og ikke noe førerkort. Han har imidlertid en motorisert gressklipper, og den får duge som fremkomstmiddel. Alvin drar av gårde på den lange turen nordøstover til Wisconsin, og håper å komme fram i tide.

På veien treffer Alvin nye venner, og nekter å gi opp til tross for mange mekaniske sammenbrudd.

Om filmen
Richard Farnsworth ble nominert til Oscar for rollen som Alvin, og det ble den siste rollen han gjorde. Han døde et år etter at filmen hadde premiere.

Filmen er kanskje ikke noen typisk David Lynch-film, Disney-produsert og familievennlig som den er. Filmregissøren David Lynch er for mange synonymt med freak shows mot et bakteppe av et tradisjonelt og "normalt" USA. Men Alvin er også en "freak" – en mild patriark med et utrolig engasjement. Dessuten benytter han seg av et mildt sagt underlig kjøretøy, og han har en egen evne til å få folk han møter til å revurdere sin aktuelle livsstatus.

Amerikansk drama (1999)
Originaltittel: "The Straight Story"
Med Richard Farnsworth (Alvin Straight), Sissy Spacek (Rose), Harry Dean Stanton (Lyle), Jane Galloway Heitz (Dorothy), Everett McGill (Tom the Dealer) og Jennifer Edwards-Hughes (Brenda)
Regi: David Lynch
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no