Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 10. oktober 2007 kl 22.10 Migrapolis: 10-årsjubileum

Med Vegard på kebabsjappe

Vegard Thomas Olsen møter Carolina Maira Johansen, den første programlederen i Migrapolis. (NRK-foto)
Vegard Thomas Olsen møter Carolina Maira Johansen, den første programlederen i Migrapolis. (NRK-foto)
I høst er det ti år siden Migrapolis første gang gikk på lufta. I kveld, den 10.10 klokka 10 over 10, byr redaksjonen på en utvidet sending på 50 minutter. Det blir en godtepose av gode historier og tilbakeblikk.

Programleder Vegard Thomas Olsen leder oss gjennom jubileumssendingen. Her blir det verken smoking, sjampanje eller sparkepiker, Vegard har tatt seg bijobb på Vinnies kebabsjappe i Oslo. Det er fordi han driver research.

For å lage Migrapolis må programlederne ut og møte folket. Gatekjøkkenjobben er Vegards metode for å komme i kontakt med nye intervjuobjekter.

Møter tidligere programledere
På gatekjøkkenet får Vegard besøk av tidligere programledere: Carolina Maira Johansen, som var Migrapolis sin første programleder, Noman Mubashir og pensjonisten Tam Tan Ngo. I tillegg har de andre i redaksjonen reist ut og møtt folk som har vært intervjuet tidligere.

Hvordan går det med norsk-pakistanske Mubashar Kapur, som var flytekniker på Gardermoen og som drømte om å bli pilot? Han opplevde ubehagelige spørsmål fra ledelsen etter 11. september 2001 og sluttet i forsvaret. Hvor er han nå?

På Dokka bor Pawel. Han er en av mange tusen håndverkere som har kommet til Norge for å søke lykken. Vi møtte ham det første døgnet han var på norsk jord for tre år siden. Han hadde planer om å jobbe her i fem år og sende penger hjem til kona og barna i hjemlandet. Men når vi møter ham nå, viser det seg at planene ble endret.

Sju år i kirkeasyl
Shala Valadi bor i kirkeasyl på Mysen på syvende året. Migrapolis har fulgt henne gjennom flere år og sett hvordan hun brytes ned av håpløshet og fortvilelse. Hvordan går det med Shala nå? Blir hun sendt tilbake til Irak ?

Christina Violeta Thrane Storsve er adoptert fra Colombia. Sist vi møtte henne, hadde hun besøk i Norge av sin biologiske mor. Men nå har det gått fire år. Christina har nå to barn og har mange tanker rundt sin egne skjebne og oppdragelsen av barna.

Kultursjokk
Kokken Odd Arne Braute fikk kultursjokk da han giftet seg med en vietnamesisk kvinne. Han ble raskt glad i å lage asiatisk mat og synge karaoke.

Vi måtte til England for å møte ham igjen nå syv år senere. Han har åpnet restaurant i London og bor der med kona og tre barn. Men livet har vært dramatisk det siste året. Vi får et varmt og nært møte med den norsk-vietnamesiske familien.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen , tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Helene Amlie, tlf: 23 04 77 51/95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice,info@nrk.no , tlf: 815 65 900