Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. juni 2003 kl 22.15 Presidenten

Bursdagsfeiring med bismak

Førstedame Abbey Bartlet har bursdag. (Foto: Warner Bros.)
Førstedame Abbey Bartlet har bursdag. (Foto: Warner Bros.)
Det holdes en stor bursdagsfest for førstedame Abbey Bartlet i Det hvite hus. Men morgendagens møte i legeforeningen kaster skygger over feiringen.

Kvelden før legeforeningen i New Hampshire skal bestemme om Abbey Bartlet skal miste legelisensen sin, er politikere og fremstående diplomater og forretningsfolk samlet for å feire førstedamens bursdag. En av gjestene er den eksentriske britiske ambassadøren, Lord Marbury, som Leo McGarry har vanskelig for å takle.

Lord Marbury forsøker å snakke med president Bartlet, og senere Leo angående en kontroversiell invitasjon som har kommet til et politisk medlem av IRA fra Det hvite hus. Toby inviterer med seg Marbury til en pub for å få klarhet i situasjonen.

I mellomtiden har pressesjef C.J. McCregg fått nyss om at en av legene i legeforeningen kommer til å melde frafall neste dag. Det vil si at sjansene for at førstedamen vil miste løyvet sitt er ganske stor. Da Abbey hører denne nyheten, inviterer hun med seg C.J. og Amy Gardner til et privat rom for å ta en drink. Hun føler et sterkt behov for å slå ut håret og snakke med noen hun føler forstår henne.

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41