Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 28. mai 2005 kl 20.10 Profil: Sissel Blystad "Landskap"

Kunstverket og kunstneren

Kunstneren Sissel Blystad vant konkurransen om utsmykningen av Stortingets foajé og presserom. (Foto: Lennart Rudström)
Kunstneren Sissel Blystad vant konkurransen om utsmykningen av Stortingets foajé og presserom. (Foto: Lennart Rudström)
Sissel Blystads kunstverk "Landskap" som i dag kan ses på Stortinget, ble påbegynt i september 2002 og pågikk uavbrutt fram til desember 2004. Av flere grunner ble arbeidet utført på Handarbetets Vänners store atelier på Djurgården i Stockholm.

Alt er vevd i en spesialvevstol, fire meter bred, av tre vevere. Det er blant de største arbeidene som er utført i Handarbetets Vänners historie. Avdukingen av veven skjedde 9. mai i år, i forbindelse med en av mange høytideligheter i jubileumsåret for unionsoppløsningen.

Portrett
Dokumentaren viser opptak fra både vevatelieret i Stocholm og besøk hos kunstneren i hennes eget atelier i Bergen. Vi får også se sekvenser fra hennes store mosaikkgulv i Bergens Handelshøyskole. Men fremfor alt er programmet et portrett av en svært verbal og underfundig kunstner. Samarbeidet mellom kunstner, vevere og fargere har derfor vært fylt med mye glede og humor.

Mens arbeidet pågikk har Sissel Blystad reist fra atelieret i Bergen til Stockholm med jevne mellomrom. Skisser skulle tegnes, garn skulle prøves, farges om og veves flere ganger. Og det ble også vevd vennskapsbånd. Samtalene har vært mange, og iblant gått sine egne veier i kaffepausene i veveriet og lunsjrommet.

I dokumentaren får vi også glimt fra Handarbetets Vänners lange historie, som inkluderer arbeid for både teatre, skoler, slott, statlige bygg og kirker.

Svensk dokumentar (2005)
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78