Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 31. oktober 2005 kl 22.00 Dok1: Et drama om Kursk

Hva er sannheten om Kursk?


"Tsar" Putin i en montasje med Kursk – fra den franske dokumentaren om ubåt-katastrofen i Dok1. (Foto: Les Films Grain De Sable/Clap d’Ort Films)
Hevingen av Kursk etter katastrofen høsten 2000 var et heslig syn. Vil noensinne sannheten om tragedien komme til overflaten?

En fransk dokumentar viser hvordan Kursk gikk til bunns i politisk og militært opprørt farvann. Foruten talsmenn fra russisk, amerikansk og britisk marine intervjues Morten Bremer-Mærli (NUPI), Igor Kudrick (Bellona), Frode Ringval (Norsar) og admiral Einar Skorgen fra Norge i den franske filmregissøren Jean-Michel Carrés dokumentar.

Carré mer enn antyder at en kollisjon med en amerikansk ubåt fant sted, og at det var i kjølvannet av denne ulykken at en torpedo ble avfyrt. Konklusjonen er at episoden viser at en ny maktbalanse er etablert i forholdet USA – Russland – Kina.

Inspirert av kontraspionasje
Jean-Michel Carré viser dramaet om Kursk ved hjelp av metoder og innfallsvinkler fra hva man kan kalle kontraspionasje.

Dokumentaren forsøker også å vise hvordan den offisielle sannheten om tragedien på russisk side ble tilpasset Putins behov, der han befant seg mellom to presidentvalg. Videre at Putins politiske føringer i saken legger grunnlaget for noe som peker i retning av en moderne form for diktatur.

ånte sannheter
Da Kursk sank med 118 mann om bord i Barentshavet i august 2000, var det også et symbol på russisk ekspertise som gikk til bunns. En gammeldags HTP-torpedo skulle ifølge britiske eksperter ha eksplodert på en ukontrollert måte om bord i Kursk. Påstanden ble straks framhevet av russiske myndigheter som den offisielle årsaken til havariet. Og begrunnelsen ble godtatt som gyldig både i russisk og internasjonal presse.

I dokumentaren hevder Jean-Michel Carré at de egentlige årsakene til havariet aldri er blitt oppklart. Og at saken ligger best som den ligger, pga. statshemmeligheter som igjen rører ved selve eksistensberettigelsen av Russland som stat.

Fransk dokumentar (2004)
Originaltittel: Kursk – A Submarine in Troubled Waters
Produsert av: Les Films Grain De Sable/Clap d’Ort Films
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57