Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. september 2009 kl 19.55 Folk: Tre rein og en leilighet

Viddas datter i Hønefoss

Anne Marit Hætta bor i terrasseleilighet i Hønefoss, og har tre rein som beiter på plenen utenfor. (Foto: Bengt Roger Kåven/NRK)
Anne Marit Hætta bor i terrasseleilighet i Hønefoss, og har tre rein som beiter på plenen utenfor. (Foto: Bengt Roger Kåven/NRK)
Berit Anne Marit Hætta drømmer om å skaffe seg et lite småbruk med en liten reinflokk i Hønefoss. Foreløpig har hun tre rein og en leilighet.

Berit Anne Marit Hætta er fra Kautokeino, og der vokste hun opp med reindrift. Men siden hun ikke er eldst i søskenflokken, fikk ikke hun overta familiens reinflokk etter farens bortgang. Hun prøvde seg på flere yrker, før hun måtte konstatere at det var og er reinsdyr hun alltid har ønsket å jobbe med. Men siden dette ikke lot seg gjøre på hjemstedet, flyttet hun sørover for om lag sju år siden.

Drømmen om reinflokken
Vel innkvartert i Hønefoss kjøpte hun seg tre reinsdyr – og med disse tre dyrene prøver hun nå å skaffe seg arbeid og inntekt. Berit ønsker å lære bort samekulturen til flest mulig, og for folk i området er hun best kjent som "Viddas datter". Men det å ha tre rein når man bor i en leilighet, er nokså tungt. For at hverdagen skal bli bedre og drømmen om å skaffe seg en liten reinflokk realiseres, leter Berit derfor etter et småbruk som hun og sønnen Anthoni kan kjøpe. Et småbruk med store jorder vil gjøre det mulig å ha reinen gående fritt på eiendommen. Vi følger Berit og hennes forsøk på å realisere sin reindriftsdrøm.

Om serien
"Folk" er en dokumentarserie bestående av frittstående program som produseres i hele landet. Serien har som mål å vise litt av det store mangfoldet som finnes i det norske samfunn. I en god og hyggelige halvtime møter vi ulike hverdagshelter fra hele Norge.

Egenprodusert dokumentar, Program riks (2009)
Programansvarlig: Wenche Marie Hætta, tlf: 412 06 775
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900