Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. februar 1999 kl 19.35 Antikviteter & snurrepiperier

Antikviteter & snurrepiperier (ttv)

NRK1 tirsdag 9. februar kl 19.35
Antikviteter & snurrepiperier

Oppdatert melding

Pengesedler og fylt kålhode
I kveld får vi møte Per Magne Kjøde som samler på pengesedler fra mange land, og i kjøkkenkroken står det fylt kålhode på menyen. I veteranbilgarasjen står en Jaguar fra 1956.
Det eneste landet Per Magne Kjøde mangler pengesedsler fra er Andorra. Det geografiske omfanget av samlingen hans kvalifiserer til verdensrekord i pengeseddelsamling ifølge Guinness Book of Records.
I veteranbilgarasjen har Sigfinn Barz-Johannessen parkert sin Jaguar XK 140 fra 1956 - en bil med 210 hestekrefter og en toppfart på godt over 200 kilometer i timen.

Drikkekanne og fylt kålhode
Ellen Ørnes skal blant annet vise oss en sjelden drikkekanne fra Hallingdal - trolig fra slutten av 1700-tallet, samt en del gamle drikkebegre i tre.
I kjøkkenkroken hos Gerd Wicklund-Hansen og Frode Aga står det fylt kålhode på menyen. Dette er en gammel middagsrett som var vanlig i eldre tider da husmoren hadde bedre tid til matlagingen.

Fylt kålhode
1 stort kålhode
750 g karbonadedeig/kjøttdeig
1 ts salt
50 g potetmel
? l søt melk
? l fløte
? ts muskat
Vask og ta vekk de ytterste bladene på kålhodet. Forvell kålen (Kok kålen hurtig opp, ta den opp og hell kaldt vann over den). Skjær et lokk i enden, hul ut kålhodet til det er igjen en tykk vegg. Fyll hodet med den tillagde farsen. Legg lokk på og bind med hyssing, eller legg et klede rundt hele hodet. Kokes i 2 timer i saltet vann. Serveres med saus. Noen liker tomatsaus, andre brun saus og atter andre hvit saus.
NRK1 tirsdag kl 19.35

Til redaksjonen
Det opprinnelig oppsatte programmet (2:8) sendes tirsdag 10. mars.

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Pressekontakt Inger larsen, tlf: 23 04 74 83