Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. januar 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Mitt hubroparadis

Europas største ugle

Hubroen blir ofte kalt luftens gaupe (Foto: Tom Schandy)
Hubroen blir ofte kalt luftens gaupe (Foto: Tom Schandy)
Hubroen er Europas største ugle, og en gang var den selve skogdypets ugle. Ropene dens sendte varsel om ulykke og død, og kunne høres fra de fleste dalførene. På Helgelandskysten blir det ingen natt om sommeren, og i motsetning til alle andre steder hubroen lever, kan vi her ta del i hubroens hemmelige liv i nattetimene.

Med et vingespenn på én meter og sytti er hubroen den klart største uglen i Europa. Likevel er den uhyre vanskelig å oppdage i terrenget, først og fremst fordi den om dagen sitter helt i ro med en fjærdrakt som fungerer som en effektiv kamuflasje, og kun er aktiv om natten. I tillegg sirkler hubroen aldri høyt oppe, slik som ørn og våk. I stedet smyger den seg lavt over terrenget for så å slå lynraskt ned på et bytte. Med de lange "fjær-ørene" og sitt tilbakeholdne levesett har hubroen mye til felles med gaupa.

Ingen dype skoger
Helt til 1960-tallet hekket hubroen her og der over hele Sør-Norge, inntil jakt, miljøgifter og færre byttedyr gjorde at den nærmest forsvant helt. De fleste forbinder nok hubroen med dype skoger og bratte berg, men så viser det seg altså at det er her ute på noen flate, treløse øyer på Helgelandskysten hubroen trives best. Hvorfor her – i et så værhardt og utsatt miljø? I Ut i naturen kommer vi litt nærmere et svar på dette.

Dokumentar produsert av Program riks, Hordaland
Programansvarlig: Per Jarle Heggdalsvik, tlf: 95 74 59 19
Redaktør Naturredaksjonen: Terje Dale, tlf: 95 03 67 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Vises også i Nett-TV.