Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 19. mai 2003 kl 19.30 Cosmomind

Hjemlengsel

Australia er et populært reisemål for skandinavisk ungdom som ønsker å studere i utlandet (Foto: DR)
Australia er et populært reisemål for skandinavisk ungdom som ønsker å studere i utlandet (Foto: DR)
Når man er langt unna familie og venner, og ikke har mulighet til å reise hjem så ofte man vil er det lett å få hjemlengsel. Noen velger til og med å reise hjem tidligere enn planlagt. Hva kan du gjøre for å bote på hjemlengselen?

Å savne trenger ikke å være noe negativt, men pass på at du ikke lar lengselen ta overhånd. Ring hjem, skriv dagbok og kikk på bilder av venner og familie. Det hjelper også å fortelle andre at du har hjemlengsel.

Pendler mellom Norge og Sverige
I tillegg til videodagbøkene til Jessica, Jørgen og Tanja skal vi møte Bjørn og Daniel fra Sverige. De er snekkere og bor både i Borås i Sverige og i Horten i Norge. De pendler, og bor rett utenfor Horten fra mandag til torsdag. Når helgen kommer, bærer det tilbake til venner og familie i Borås. – Hjemme er der du var sist, sier de to guttene. – Norge er jobb, Borås er fritid.

Fra snø til sol
Maija (19) har bodd i Vasa i Finland hele livet. Nå er hun i Australia, der hun arbeider og reiser rundt. Hun har også gjort seg tanker om det å lengte hjem. – Jeg får sikkert hjemlengsel før eller senere, forteller hun. – Så jeg har bestemt meg for å ta det som det kommer, og huske at man ikke dør av det. Til tross for at hun kan ligge og sole seg på flotte solstrender, innrømmer hun at hun savner snøen – og moren sin når hun slår seg.

Om ”Cosmomind”
Har du lyst til å jobbe eller studere i utlandet? Gjennom åtte program møter vi ulike skandinaviske ungdommer som har drømt om det samme – og gjort noe med det. Serien følges opp på en egen nettside, der du får vite mer om hvordan de opplever det å leve i et fremmed land.

På nettsiden www.cosmomind.com/no får du vite mer om yrkene eller studiene som presenteres i tv-programmene, og hvordan du kan realisere din egen drøm om å reise. Den norske delen av nettstedet driftes av Ungieuropa.no.

Videodagbøker
Tre ungdommer går igjen i hele serien; svenske Jessica, norske Jørgen og danske Tanja. De har laget videodagbøker fra hver sin kant av verden, der de forteller om sin hverdag. Jessica (21) studerer til veterinær i Budapest, Jørgen (24) leser journalistikk i Brisbane i Australia, mens Tanja (21) arbeider i Spania.

Samproduksjon
Prosjektleder: Egil Eikvil
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96