Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. mai 1999 kl 15.40 Aldri mer 13

Aldri mer 13 (ttv)

NRK1 lørdag 1. mai kl 15.40
Aldri mer 13

Norsk suksessfilm om ungdom

Endelig kom det en troverdig og underholdende norsk spillefilm for og om ungdom, til publikums og anmeldernes begeistring. \"Aldri mer 13\" handler om tenåringen Rikke og hennes hverdag på godt og vondt. Hun får oppleve tvil, svik og løgn - men også virkelig vennskap.
Hvordan er det egentlig å være tenåring i 90-årenes Norge? Det er naturligvis umulig å gi et entydig svar på dette, men regi- og manusdebutant Sirin Eide leverte i 1996 et så friskt og talentfullt bidrag til debatten at superlativene haglet fra anmelderne.
Filmen tar utgangspunkt i en skolesituasjon der Rikke (Sofie Stange Cappelen) en dag kommer inn i klasserommet og oppdager at en fremmed jente, Bea (Martine Karlsen), er tildelt pulten hennes uten at noen har spurt henne.
Mellom de to jentene utvikler det seg et nesten hatsk konkurranseforhold. Rikke og Bea er begge tilsynelatende fulle av selvtillit og føler at de har noe å bevise for hverandre.

Fosterhjem
Bea har det ikke så lett i hjemme. Hennes enslige mor (Lene Bragli) har strevd med narkotikamisbruk og mislykte kunstnerambisjoner, og det førte til at Bea en periode havnet i fosterhjem.
Hjemme hos Rikke er foreldrene (Anne Krigsvoll og Stein Roger Karlsen) mest opptatt av at Rikkes storesøster på 16 (Tonje Louise Kjølholt) har et forhold til en 12 år eldre mann, som til foreldrenes fortvilelse planlegger å komme på besøk.
Fiendskapet mellom Rikke og Bea utvikler seg etter hvert til vennskap. Men så skjer det noe som gjør at Rikke mistenker Bea for å ha sviktet henne...

Stormende følelser
Sirin Eide fikk usedvanlig mange lovord for sitt debutarbeid. Tidligere hadde hun laget musikkvideoer og oppdragsfilmer. Dessuten var hun med på å etablere U-redaksjonen i NRK.
I rollene som Rikke og Bea fant man to jenter fra henholdsvis Bærum og Asker, Sofie Stange Cappelen og Martine Karlsen. De ble tatt ut blant 400 jenter som ble innkalt til prøvefilming. Martine Karlsen, som den gang var et ubeskrevet blad i film- og teatersammenheng, spiller for øvrig Synne i NRK-serien \"Offshore\".
\"Aldri mer 13\" vant en førstepris på barne- og ungdomsfestivalen i Frankfurt. Under ungdomsfilmfestivalen i Belgia ble Sirin Eide overrakt ungdomsjuryens pris.

NRK1 lørdag kl 15.40

Bilder (elektronisk via NTB/Data- tv/Internett)
Rikke (Sofie Stange Cappelen, t.v.) og Bea (Martine Karlsen).

Rikke (Sofie Stange Cappelen) på hjemme alene-fest.


Produksjon: Moviemakers AS
Regi og manus: Sirin Eide
I rollene: Sofie Stange Cappelen, Martine Karlsen, Anne Krigsvoll, Svein Roger Karlsen, Lene Bragli, Even Rasmussen, Tonje Louise Kjølholt og Neil Clark
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51