Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 12. oktober 2000 kl 19.30 Migrapolis

Migrapolis (t)


NRK2 torsdag 12. oktober kl 19.30
Migrapolis

Egen bedrift

Det å starte en bedrift er en drøm for mange. Men de fleste vil nok kunne fortelle om mye slit også. Hvordan er det å skape sin egen arbeidsplass - er det forskjellig i Norge fra andre land? Det er noen av nøkkelspørsmålene i kveldens utgave av Migrapolis. Vi skal bli kjent med tre små bedrifter som hver for seg illustrerer dette.

Amerikanske Robert de Young ligner kanskje stereotypen av en driftig amerikaner. Ifølge ham selv er han sjefete, direkte og tør å ta tøffe avgjørelser. Sammen med Marte Kristiansen har han bygget opp og drevet tre spisesteder i Oslo. Er det forskjeller på amerikansk og norsk forretningskultur? Hvordan kan en utålmodig amerikaner håndtere et norsk byråkrati? Reporter Karyn Bennett-Lund forsøker å gi noen svar.

Familiebedriften har i alle tider vært en vanlig form for forretning i Norge. Jørn Jensen Lær- og skinnhandel på Lillestrøm er et typisk eksempel. Forretningen ble startet for 50 år siden av dansk-norske Paul Jensen. Nå har sønnen Jørn overtatt, men faren er innom nesten hver dag. Personalet består av Jørn, hans kone Gunn og kameratene Anders og Bernt. Er nøkkelen til å få en liten bedrift til å fungere at man er venner også i fritiden? Hvordan er samspillet når sjefen Jørn er av gårde ukevis på ulike messer? For reporter Thanh-Tam Ngo er familiebedrifter et kjent fenomen fra hjemlandet Vietnam.

Ved en tilfeldighet kom søsknene i familien Fauske over et ledig forretningslokale. Når de i tillegg kunne overta leiekontrakten nokså billig, var det på tide å realisere den gamle drømmen om å starte noe for seg selv. Men hva skulle det nye stedet bli? Karl-William Fauske hadde fast inntekt som løytnant i Forsvaret og ble den som tok på seg en lederrolle. Etter mange diskusjoner, søvnløse netter, seine dugnadskvelder og pengesorger er nå bedriften på beina. Navnet ble til slutt rett og slett \"Butikken\". Konseptet er blitt å selge kaffe, grandiosa og vannpiper, forteller Karl-William til reporter Kjetil Saugestad.

NRK2 torsdag kl 19.30

Egenprodusert reportasjemagasin fra Østlandsendingen
For ytterligere informasjon, kontakt prosjektleder Kjetil Saugestad, tlf: 90 93 34 92
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Reporter Karyn Bennett- Lund (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

Reporter Thanh-Tam Ngo (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

Reporter Kjetil Saugestad (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)