Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 1. desember 2004 kl 21.25 Niern: Venninnene

Claude Chabrols klassiker fra 1960


"Venninnene" er et langt fra romantisk portrett av fire unge kvinner i Paris i 1960
De kjedelige livene og de småborgerlige drømmene til fire parisiske ekspeditriser danner bakteppet for "Venninnene". Jentene teller minuttene til de kan gå fra jobben, de sladrer og planlegger sine liv. Filmen tilhører den nye bølgen innen fransk filmkunst.

Jane (Bernadette Lafont) vil bare ha det moro, Ginette (Stéphan Audran) har en hemmelig drøm om å bli kabaretsanger, Rita (Lucille Saint-Simon) lengter etter å bli gift og Jacqueline (Clotilde Joano) leter etter den store kjærligheten.

Filmen er en sort-hvitt kvasi-dokumentarisk skildring av hver enkelt av jentenes opplevelser i Paris på 1960-tallet. Her er kåte mannfolk, røykfylte nattklubber, kjedelige jobber og en usikker framtid.

Ingen av jentene klarer å knytte varige relasjoner, noe de desperat søker etter. Den eneste som lykkes med å bryte kjedsomheten, er kanskje Jacqueline som blir forfulgt av en mystisk mann på motorsykkel.

Om filmen
"Les bonnes femmes" anses i dag for å være en av de viktigste og mest representative filmene innen for den franske "nye bølgen".

"Les bonnes femmes" ble møtt med massiv kritikk da den hadde premiere i 1960. Den langt fra romantiske beskrivelsen av unge kvinner som strever med sine liv, skapte reaksjoner også blant publikum. Dette fikk stor betydning for Chabrols videre karriere, og senere holdt han seg til mye tryggere temaer.

I dag ville sannsynligvis "Les bonnes femmes" bli klassifisert som et sosialt drama, og den er kanskje Chabrols mest realistiske film.

Fransk drama (1960)
Originaltittel: "Les bonnes femmes"
Med: Bernadette Lafont, Clotilde Joano, Lucille Saint-Simon, Stéphan Audran, Ave Ninchi
Regi: Claude Chabrol
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78