Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. juli 2002 kl 20.20 Thomas Mann og hans familie - historien om et århundre

Familien Mann - et litterært dynasti

Armin Mueller Stahl i rollen som Thomas Mann.
Armin Mueller Stahl i rollen som Thomas Mann.
Elisabeth Mann, datter av den tyske Nobelpris-vinneren i litteratur, Thomas Mann, guider oss gjennom et broket Tyskland på 1900-tallet. Det hele er sett gjennom Mann-familiens liv og levned, og ikke minst gjennom romanene til Thomas Mann, hans sønn Klaus og hans bror Heinrich.

Regissøren Heinrich Breloer binder det hele sammen i løpet av tre programmer på søndagskveldene framover.

”Thomas Mann og hans familie - historien om et århundre” rager blant tysk fjernsyns mest ambisøse satsninger på denne siden av tusenårsskiftet. Skuespilleren Armin Mueller-Stahl gir oss en portrettlik Thomas Mann i en fjernsynsserie som har kostet hundre millioner kroner å lage.

Milepæler
De tre forfatterne Mann bidro alle med litterære verk som står som milepæler i tysk litteratur. Til dette kommer at selve historien om familien Mann også framstår som en roman om Tyskland på 1900-tallet.

Mann-familien var blant de mest utsatte, begavede og lidenskapelige aktører i sin tids sosiale drama og nasjonale tragedie. Ingen annen kunstnerfamilie har skrevet om, tatt del i og vært med på å forme en hel æra i en slik grad som Mann-dynastiet.

Glemt, men gjenoppstått
Som uttalte antinazister rømte de tre fedrelandet, ble amerikanske statsborgere, for til sist å oppleve seg selv som forlatt og glemt i gjenreisningstiden.

Heinrich Mann skrev ”Den blå engel” (1905), filmatisert i 1930. Thomas Mann undersøkte motsetningen mellom et anstendig, borgerlig liv og det liv en kunstner fører – blant annet i ”Døden i Venedig” (1913), filmatisert i 1970, lenge etter hans død. Og sønnen Klaus Mann skrev den antinazistiske romanen ”Mephisto” (1930), filmatisert 1981, også det lenge etter forfatterens død.

Tysk serie i tre deler fra Bavaria Media Television
Originaltittel: The Manns - Novel Of A Century
Regi: Heinrich Breloer
I rollene: Armin Mueller-Stahl, Jürgen Hentsch, Veronika Ferres, Monica Bleibtreu, Sebastian Koch, Sophie Rois, Katharina Eckerfeldt og Philip Hochmair
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57