Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. desember 2006 kl 20.15 Kvitt eller dobbelt

Kløpper på krig

Programleder Nadia Hasnaoui holder opp et symbol som bør være kjent for mellomkrigsinteresserte Kathrine Hald Næss (Foto: Ole Kaland, NRK)
Programleder Nadia Hasnaoui holder opp et symbol som bør være kjent for mellomkrigsinteresserte Kathrine Hald Næss (Foto: Ole Kaland, NRK)
I kveld møter vi Kathrine Næss Hald (15) fra Mandal. Kathrines tema er mellomkrigstiden, og hennes store inspirator har vært farfaren.

Kathrine har alltid vært interessert i historie. Og selv om ingen av vennene hennes deler denne interessen, er hun like oppslukt i dag som da farfaren hennes for første gang fortalte om hvordan det var å sitte i konsentrasjonsleir under krigen.

Temaet mellomkrigstiden er et stort fagfelt, men det mest spennende synes Kathrine er kommunismen i Sovjet og splittelsen blant kommunistene i Norge. Hun mener man kan forstå bedre det som skjedde i 1939 med alt som foregikk i Tyskland etter Versailles-traktaten. Aller best er Kathrine likevel på mellomkrigstidas politikk i USA, Tyskland, Norge og Sovjet.

Foruten interessen for historie er Kathrine glad i å reise. Hun har allerede vært i mange storbyer, men London er blant dem hun ikke har besøkt. Vinner hun toppgevinsten på 48 000 kroner, ønsker hun å dra dit for å shoppe klær.

Om programmet
I 12 programmer høsten 2006 møter vi unge mennesker under 18 år som er lidenskapelig opptatt av noe eller noen. Hver kandidat starter på 1 500 kroner og dobler deretter premien til summen utgjør 48 000 kroner.

Nadia Hasnaoui er programleder i studio, med god hjelp fra Christian Strand på "bakrommet". For mens Nadia spør ut kandidatene, er det Christian som følger familie og venners reaksjoner på sidelinjen.

Hvert emne har en fagdommer, og i tillegg er Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen, hoveddommer. Hun vil sørge for at konkurransen går riktig og rettferdig for seg.

Høstens tema spenner vidt, fra Vinter-OL og The Simpsons til moderne fysikk og europeisk geografi, for å nevne noe. Til sammen var det 1 400 som meldte sin interesse for å delta i spørreprogrammet.

Kvitt eller dobbelt ble første gang sendt i 1961 og er blant NRKs mest kjente produksjoner. Programmet har vært sendt åtte ganger tidligere, den siste runden så sent som i 1994. Da var Knut Bjørnsen programleder.

Egenprodusert underholdning (2006)
Programledere: Nadia Hasnaoui og Christian Strand
Hoveddommer: Merete Smith
Prosjektleder: Gitte Calmeyer
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80

TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no