Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 14. oktober 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Den røde fare 1947-1953

Den kalde krigen: Den røde fare 1947-195

NRK2 torsdag 14. oktober kl 20.35
Den kalde krigen: (6:24) Den røde fare 1947-1953

Heksejakt på kommunister i USA

Den ideologiske og militære konfrontasjonen mellom øst og vest har i løpet av de siste 50 årene ført til våpenkappløp og harde fronter. Under den kalde krigen ble det av største viktighet for amerikanerne å holde fast på landets gamle dyder. Dette førte i 50-årene blant annet til en forblindet heksejakt på antatte kommunister og sosialister i USA.
Angsten for kommunister utviklet seg til en slags kollektiv paranoia i USA. Kongressen opprettet Komiteen for Uamerikansk Virksomhet, med den republikanske senator Joe McCarthy og unge Richard Nixon som ledere.
Det ble innført forbud mot fagforeninger, demonstrasjoner ble gjort ulovlige, og et stort antall kjente kulturarbeidere ble tvangsinnkalt til lange og utmattende forhør.
Da McCarthy begynte å anklage høytstående offiserer og fremtredende republikanske politikere for å være kommunistsympatisører, forsto man at prosessen bar galt av sted. Da tok det ikke lang tid før han mistet den nødvendige politiske støtten.
McCarthyismen etterlot seg mange ofre. Noen mistet sine samfunnsposisjoner, hus og arbeid. Dette var naturligvis ille nok, men i Sovjetunionen brukte man ganske andre og mer brutale virkemidler for å luke ut politiske motstandere.
Stalin så nemlig statsfiender over alt. Mens Stalin gjorde seg til enehersker, utøvde politiet ren terror mot dissentere. I verste fall ble ofrene sendt til tvangsarbeidsleire i Sibir, såkalte Gulag, eller de forsvant i KGBs dødskjellere. Millioner av uskyldige mennesker måtte bøte med livet under Stalins paranoide regime.

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70-tallet laget tv-suksessen En verden i krig. Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf 23 40 81 23