Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. mars 2005 kl 20.15 Drømmen om Norge: I selvstendighetens navn

Veien mot frihet

Fridtjof Nansen (Mads Henning Jørgensen) mottas som en helt etter sin ferd til Grønland.
Fridtjof Nansen (Mads Henning Jørgensen) mottas som en helt etter sin ferd til Grønland.
I tredje episode av serien "Drømmen om Norge" skal vi tilbake til årene 1890-1905. Reiseleder Stian Barsnes Simonsen møter polarhelten Fridtjof Nansen, og slår opp med sin svenske kjæreste for å forsvare fedrelandet.

Nansen (Mads Henning Jørgensen) kommer hjem fra en lang skitur over Grønland og mottas som en superstjerne. Stian, som har forlovet seg med en svensk pike, Ulla (Beate Rostin Wexelsen), lar seg rive med av begeistringen. Ulla fnyser på sin side oppgitt av den "fåniga skidåkaren" som får hele Norge til å slå seg på brystet.

Den første romanen til Knut Hamsun (Christian Greger Strøm), "Sult", blir slaktet, og en bitter forfatter går til angrep på alt og alle. Stian møter igjen Edvard Munch (Emil Johnsen) som endelig greier å male en himmel som levret blod.

Stian og hans svenske forlovede Ulla (Beate Rostin Wexelsen) på hagefest for Fridtjof Nansen.
Stian og hans svenske forlovede Ulla (Beate Rostin Wexelsen) på hagefest for Fridtjof Nansen.
På en hagefest på Lysaker møter Stian de norske kulturhøvdingene Fridtjof Nansen, Erik Werenskiold og Bjørnstjerne Bjørnson. Stian sender Fridtjof Nansen av gårde til Nordpolen.

Våpenrasling
Patriotismen får nordmennene til å sette fram et krav om et eget konsulatvesen. Da svenskene begynner å rasle med våpnene i 1895, må nordmennene trekke kravet. Når den nasjonale ydmykelsen er et faktum og alt er som mørkest, kommer Nansen triumferende tilbake fra Nordpolen-ekspedisjonen. Feiringen vil ingen ende ta og den nasjonale selvstendighetstrangen får ny giv.

Til alles overraskelse blir Bjørnstjerne Bjørnson en fredsvenn som maner til forsoning med svenskene i unionssaken. Norges dikterhøvding gjør seg enda mer upopulær når han tar imot Nobelprisen fra svenskene i 1903.

På slutten av episoden framsetter nordmennene kravet om eget konsulatvesen på nytt. Kong Oscar II nekter å godta forslaget, og konflikten tilspisser seg. Stian pakker sekken og legger geværet over skulderen. Han tar et oppgjør med forloveden før han marsjerer mot svenskegrensa for å forsvare sitt fedreland.

Fagekspertene vi møter i kveldens episode er Bodil Stenseth, Iver B. Neumann, Ingar Sletten Kolloen, Gunnar Danbolt, Sidsel Helliesen, Sylfest Lomheim og Edvard Hoem.

Om serien
I forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen sender NRK storsatsingen "Drømmen om Norge". Serien skal gå tolv søndager fram mot den store jubileumsmarkeringen i juni.

Reiseleder Stian Barsnes Simonsen, et femtitalls skuespillere og over tretti fageksperter gir oss en spennende, humoristisk og lærerik opplevelsesreise gjennom norsk kulturhistorie fra 1850-årene og fram til i dag. Hvilken rolle spilte norsk kunst og kultur i oppløsningen av unionen med Sverige, og hvordan har kulturlivet formet vår identitet som nasjon og som mennesker?

Stian Barsnes Simonsen forteller og tar oss med gjennom tiden. Han dukker opp i avgjørende kulturhistoriske øyeblikk og lar oss møte de store personlighetene i deres egen epoke. Historien rekonstrueres i dramatiserte sekvenser der Stian selv spiller mange ulike roller. En lang rekke av våre fremste skuespillere er med på å gi liv til historien.

De dramatiserte scenene bindes sammen av over tretti fageksperter som forteller om historiens personer og hendelser. I tillegg illustreres og utdypes historien gjennom omfattende arkivmateriale som knyttes til dramatiseringene og intervjuene.

På hjemmesidene www.nrk.no/drommen finner du omfattende bakgrunnsmateriale om hver episode. Her kan du også se videoklipp og intervjuer med fagekspertene.

Dokumentarserie i 12 episoder
Produksjon: NRK Kulturavdelingen
med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 1905-2005
Med Stian Barsnes Simonsen
Manus/research: Sindre Mekjan
Regi: Truels Zeiner-Henriksen og Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99

Vises også i Nett-TVLENKER
  • Les mer 
  • Medvirkende