Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. mars 2005 kl 17.00 Musikk på søndag: En hyllest til Jacqueline du Pré

Nær på Jacqueline de Pré


Engelske Jaqueline de Pré var en uovertruffen cellist og musiker med en tragisk skjebne. I år er det 60 år siden hun ble født. Filmskaperen Christopher Nupen fulgte henne i medgang og motgang. I "Musikk på søndag" gir han et nærgående portrett av henne, med arkivstoff vi ikke har sett tidligere.

Midt i en strålende karrière måtte britiske Jacqueline de Pré (1945–87) trekke seg tilbake pga. multippel sklerose. Filmskaperen Christopher Nupen sto bak en mengde filmopptak og lydopptak fra studio og konsertsaler mens hun var på toppen av karrièren. Bl.a. med henne som utøver i Barenboim/du Pré/Zukerman-trioen. Og som solist i Elgars cellokonsert.

Ektemannen, pianisten og dirigenten Daniel Barenboim, er i dag musikksjef ved Berliner Staatsoper og sjefdirigent for Chicago Symphony Orchestra. Barenboim og de Pré giftet seg i 1967. De to samarbeidet også som duo og som dirigent og solist i konsertsammenheng.

14 år i rullestol
De siste 14 årene av sitt liv tilbrakte Jacqueline de Pré i rullestol. Allerede som tenåring hadde hun en internasjonal karrière bak seg. Som medarbeider i BBC fikk Christopher Nupen lage programmer med Jacqueline de Pré. I 1968 dannet Nupen sitt eget selskap, Allegro Films, og fulgte de Pré videre, også etter at hennes karrière tok slutt.

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: Tribute to Jaqueline de Pré
Produsert av: Allegro Films
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57