Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. mars 1999 kl 19.35 Helse-Refleks

Helse Refleks

NRK1 onsdag 24. mars kl 19.35
Helse- Refleks

Tuberkulosen er tilbake

Tuberkulosen er på full fart tilbake i Norge. Stadig flere mennesker rammes. Er norsk helsevesen i stand til å møte en eventuell oppblomstring av sykdommen? Dette er et av spørsmålene programleder Helene Sandvig stiller i kveldens Helse-Refleks.
Det er særlig tre grupper mennesker som rammes: Eldre mennesker som har hatt tuberkulose tidligere, innvandrere fra land der sykdommen blomstrer samt HIV-smittede. Situasjonen er ekstra alvorlig fordi det flere steder er oppdaget antibiotikaresistente stammer av tuberkulosebakterier.
Det er ikke mange årtier siden frykten for tuberkulosen var stor hos det norske folk. Spørsmålet er om kunnskapen om sykdommen fra den gang har gått i glemmeboken. Har vi et behandlingsopplegg som hindrer utviklingen av resistente bakterier?
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke mener vi er dårlig rustet til å møte oppblomstringen av tuberkulose i vår del av verden. I kveldens Helse-Refleks sier de sin mening om beredskapen. Vi får også møte en pasient som har tuberkulose.

\"Jeg er alkoholiker\"
Å komme til erkjennelsen om at man er alkoholiker, er svært vanskelig for den som har dette helseproblemet. Vi møter en lege fra Sørlandet som i mange år har hatt et alkoholproblem. Akkurat nå er han midlertidig suspendert som lege og har en følelse av at livet har raknet. Han forteller om hvordan han hele tiden har benektet sin alkoholisme og om hva som skjedde da han omsider bestemte seg for å ta imot behandling.
Det er fem ganger så mange som dør av alkoholmisbruk som av narkotika her i landet. Likevel er det ganske taust om de helseproblemene alkoholmisbruk skaper.
NRK1 onsdag kl. 19.35

Egenprodusert faktaprogram
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Gunnar Grøndahl