Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. september 2013 kl 19.45 Historia om USAs naturperler

Yosemite Valley


Filmskaperen Ken Burns utforsker historien bak USAs spektakulære nasjonalparker, deres skjønnhet og befolkningens lidenskap for dem.

I 1851 sprer ordet seg om et vakkert område i Yosemite Valley i California seg over hele USA. Ryktene tiltrekker seg besøkende som ønsker å utnytte landets praktfulle natur for kommersiell gevinst – og dem som ønsker å holde det uberørt.

Blant de sistnevnte er en skotskfødt vandrer ved navn John Muir. For ham blir det å beskytte landet et åndelig kall. Hans støttespillere blir hørt av regjeringen, og i 1864 innfører Kongressen en historisk lov som beskytter Yosemite fra kommersiell utvikling.

Om dokumentaren
Den tolv episoder lange dokumentaren av Ken Burns og Dayton Duncan forteller historien om en idé som var like unikt amerikansk som uavhengighetserklæringen, og like radikal: At de mest spesielle stedene i landet skulle bevares, ikke for de kongelige og rike, men for folket.

Serien utforsker historiene til menneskene som viet livet sitt til å redde dyrebare deler av landet de elsket. Slik minnet de også sine medborgere den fulle betydningen av demokrati.

I løpet av de 12 episodene skal vi blant annet til Yosemite, Yellowstone, Grand Canyon, Everglades i Florida og Gates i Alaska.

Bak serien står den kjente dokumentarfilmeren Ken Burns. Han har gjort seg bemerket med en rekke historiske serier bestående av unikt arkivmateriale og spektakulære opptak.

Amerikansk dokumentarserie (2012)
Originaltittel: The National Parks - America's Best Idea
Produsert av PBS International
Pressekontakt: Beatriz Rivera / 906 21 735
TV-seere bes kontakte Publikumsservice / 815 65 900

Hjemmeside: The National ParksLENKER
  • The National Parks