Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. januar 2003 kl 21.45 Presidenten

Den 17. mannen

Toby Ziegler (Richard Schiff) får sitt forhold til presidenten endret radikalt. (Foto: Warner Bros.)
Toby Ziegler (Richard Schiff) får sitt forhold til presidenten endret radikalt. (Foto: Warner Bros.)
Toby Ziegler synes det er merkelig at visepresident Hoynes er på stemmejakt nå – aldri før har en visepresident utfordret den sittende presidenten. Etter en prat med Leo McGarry forstår Toby hvorfor.

Kommunikasjonssjef Toby Ziegler (Richard Schiff) reagerer på visepresident Hoynes’ utspill mot oljeselskapene. Hoynes er fra oljestaten Texas, og har alltid vært på parti med de mektige selskapene. Toby vet også at visepresidenten nylig fikk foretatt sin egen meningsmåling, og lukter at noe er i gjære.

Toby går til stabssjef Leo Ziegler (John Spencer) med bekymringene sine: Leo innrømmer til slutt det Toby frykter – nemlig at Hoynes regner med at president Bartlet (Martin Sheen) neppe vil søke gjenvalg. Men hvorfor? Så blir Toby den 17. personen som vet at presidenten lider av multippel sklerose. Toby takler nyheten mildt sagt dårlig.

Om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah ”Jed” Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41