Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. november 2004 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Arkitektur, film, forfatterskap og fioli

I kveldens Safari møter vi arkitekten David Adjaye. Et av oppdragene hans er Nobel Peace Centre på Vestbanen. (Foto: Toni Yli-Suvanto)
I kveldens Safari møter vi arkitekten David Adjaye. Et av oppdragene hans er Nobel Peace Centre på Vestbanen. (Foto: Toni Yli-Suvanto)
Arkitekten bak fredssenteret på Vestbanen i Oslo, en film uten handling og den franske forfatteren Anna Gavalda er noen av ingrediensene i kveldens Safari. Vi skal også til Cremona i Italia, som er fiolinens hjemby.

Den unge arkitekten David Adjaye har tatt den britiske "art-trend"-verdenen med storm. På kort tid har han fått flere prestisjefylte oppdrag, og ett av dem er Nobel Peace Centre på Vestbanen i Oslo, som skal stå ferdig sommeren 2005. Mye av bygget vil være det samme som før utvendig, men innenfor veggene blir det mye nytt.

I tillegg til å være talentfull er Adjaye også kjent for å være svært sjarmerende, og har blitt både et ikon og en huggestabbe i England.

Det som kjennetegner arkitekturen hans, er lysbruk og utradisjonelle valg av materialer. Arkitekturfilosofien hans er at det han bygger ikke nødvendigvis må være vakkert, men det skal kommunisere med folk.

Film uten handling
Den svenske regissøren Ruben Östlund hadde sent i oktober premiere på sin første langfilm "Gitarrmongot". Etter å ha laget flere prisbelønte dokumentarfilmer har han nå tatt spranget over til fiksjonsfilmen – uten å kaste seg på bølgen av såkalte feelgood-filmer. "Gitarrmongot" er en film uten hovedroller, og har heller ikke en tradisjonell handling, men flere frittstående scener som er løst sammensatt. Fellestrekkene er at scenene på en eller annen måte kommenterer dagens Sverige på godt og vondt, med utgangspunkt i ganske avvikende og rare karakterer i spesielle situasjoner.

Franske følelser
Anna Gavalda blir omtalt som en av de mest suksessrike unge forfatterne i Frankrike i dag. Bøkene hennes er oversatt til over 25 språk, og alle handler på ulike måter om kjærlighet. Hun har selv uttalt at de to første bøkene hennes handlet om den "grå" kjærligheten, mens hennes siste bok som blir utgitt på norsk etter jul er mer "rosa".

Safari har møtt henne i Paris for å snakke om noe som opptar henne mye: Redselen for å dø, og gleden ved å leve på grunn av barna.

Fiolinbyen
Mens filmen om Ole Bull lar vente på seg, drar programleder Marte Spurkland til fiolinens hjemby i Cremona i Italia. Her besøker hun Den internasjonale fiolinbyggerskolen i Cremona, og er i tillegg på besøk hjemme hos den anerkjente fiolinbyggeren Edgar Russ. Han har nettopp kommet hjem fra Shanghai med en bestillingsliste, og fioliner er slett ikke billige varer. Fiolinen som heter "Ole Bull" og som ble bygget i Cremona, har en verdi på flere millioner dollar.

Om Safari
Redaksjonen i kulturmagasinet Safari har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. Tidligere har redaksjonen konsentrert seg om den internasjonale kunstverdenen, men i høst skal de også studere hva som skjer innenfor Norges grenser.

Det blir videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet. Neste vår får vi et nytt nasjonalmuseum for kunst på Tullinløkka, og Safari vil følge utbyggingen nøye gjennom høsten.

Marte Spurkland er programleder.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Sendes også i Nett-TV.