Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 27. juni 2002 kl 19.30 Normannerne

Vikingenes etterkommere

Piet van Deurs.
Piet van Deurs.
Normannerne, mennene fra nord, var danske og norske vikinger som stormet fram i Europa. I ni programmer følger historiefortelleren Piet van Deurs i deres fodspor.

Det første programmet handler om vikingehøvdingen Rollo, eller Gange-Rolv som vi kaller ham. Han fikk Normandiet som len av den franske kongen og regnes han som den første normanner.

Herjinger
Vi befinner oss tidlig på 900-tallet, og i årevis har normannerne myrdet, plyndret, voldtatt og satt klostre og kirker i brann. Vikinghøvdingen Rollo er igjen på tokt med sin hær. I Frankrike regjerer Karl den Enfoldige, og han har fått nok av vikingenes herjinger. I et forsøk på å stanse plyndringene, tilbyr han Rollo en bit av sitt land og sin vakre datter. Til gjengjeld skal Rollo sikre landet mot de ville hedningene fra nord.

Slik blir Rollo mannen som grunnlegger Normandieriket. Til tross for at han sverger troskap til den franske kongen, volder vikingen en hel del problemer, noe kongen snart skal få merke.

Om serien
I denne danske produksjonen tar Piet van Deurs oss med på en historisk reise i normannernes fotspor. Gjennom arkeologi, historie og antropologi ser vi nærmere på hva som skjedde med vikingenes etterfølgere.

Piet van Deurs er programredaktør i Danmarks Radio og har produsert en lang rekke tv-serier om historie, kulturminne og arkeologi.

Dansk produksjon i ni deler fra 1999
Originaltittel: Normannerne
Produksjon: DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 72 36