Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. september 2003 kl 19.30 Schrödingers katt: Nano-roboter

Når science fiction blir virkelighet

I dag kan man sende inn minikamera (bilde) i kroppen. I fremtiden vil mini-roboter – mye mindre enn dette kameraet, kunne flyte med blodet og reparere eventuelle skader.
 (NRK-foto)
I dag kan man sende inn minikamera (bilde) i kroppen. I fremtiden vil mini-roboter – mye mindre enn dette kameraet, kunne flyte med blodet og reparere eventuelle skader. (NRK-foto)
Om ikke lenge vil miniroboter bli med blodstrømmen inn i kroppen for å lete opp og reparere skader. I den forbindelse – merk deg ordet nanoteknologi. Og bli med på en fantastisk reise i kveldens program!

NASA har planer om å sende en bemannet ekspedisjon til vår naboplanet Mars i 2020. Det vil bli den mest farefulle romferden som hittil er gjennomført. Straks astronautene forlater jordens beskyttende atmosfære, blir de utsatt for intens stråling fra solen, og i løpet av tre år vil den kunne påføre dem kreft. Den langvarige vektløsheten vil også svekke både muskler og skjelettet hos romfarerne, og hvis ferden skulle gjennomføres i dag, ville de ikke overleve.

Miniroboter inn i kroppen
Innen år 2020 tror forskerne at de har utviklet medisinsk utstyr som vil bringe astronautene friske tilbake til jorden igjen. Man tenker å konstruere bittesmå roboter - mye mindre enn en blodcelle, som skal flyte med blodet rundt i kroppen til astronautene. Det skal være millioner av dem, og de skal gå inn og ut av cellene i kroppen og reparere skader før de har utviklet seg til sykdommer.

Nanoteknologi
Det høres fantastisk ut, som science fiction vil noen si, og noen av ideene er også hentet derfra, men nå mener man at de kan la seg realisere. Teknologien som gjør dette mulig, kalles nanoteknologi og innebærer en ekstrem form for miniatyrisering. Her måles ikke størrelser i millimeter eller mikrometer, men i nanometer som er en milliarddel av en meter, og da er vi nede i størrelser på atomært nivå.

Hvilke bivirkninger kan det f eks få når man injiserer millioner av nanoreoboter i blodsystemet? Det ligger en rekke medisinske og etiske problemstillinger som må diskuteres parallelt med utviklingen av teknologien.

Om "Schrödingers katt"
"Schrödingers katt" er et populærvitenskapelig program som har vunnet flere internasjonale tv-priser. "Katta" samler hver uke ca. 600.000 seere.

Produsert for NRK1 av Program RIKS, Trondheim
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan sigrid.gjellan@nrk.no
Presse: Erik Bull , tlf 99599760